Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Táborští kritizují Sobotku za Mládka: Je to trest za sjezd a Zimolu

Autor: ČTK, bk - 
21. února 2017
15:00

Táborská ČSSD kritizuje rozhodnutí premiéra a předsedy strany Bohuslava Sobotky navrhnout ke konci měsíce odvolání Jana Mládka z čela ministerstva průmyslu a obchodu (MPO). Ve stanovisku označuje krok za trest za to, že Jihočeský kraj jako jediný nepodpořil před březnovým sjezdem Sobotkovu nominaci na předsedu.

Další představitelé ČSSD oslovení ČTK většinou odkazují na to, že záležitost patří mezi Sobotkovy kompetence. Podle předsedy Sněmovny Jana Hamáčka situace již nebyla udržitelná, europoslanec Miroslav Poche Sobotkův krok vítá.

Okresní výkonný výbor ČSSD v Táboře se v pondělí jednohlasně shodl, že s Mládkovým odvoláním kategoricky nesouhlasí. „Tento krok předsedy vlády jednoznačně ukazuje občanům, že se ČSSD potýká před volbami do Poslanecké sněmovny s osobními spory uvnitř strany,“ stojí ve stanovisku. Odvolání označují členové výboru za trest za jihočeskou krajskou nominační konferenci.

Šéf jihočeské ČSSD a hejtman Jiří Zimola nechtěl situaci komentovat s odkazem na to, že je v zahraničí. „Situaci ale sleduji, nemám ale tolik informací, abych ji mohl jakkoli hodnotit,“ napsal v textové zprávě.

Mládkovi zlomila vaz neuvěřitelná arogance, řekl premiér Sobotka v pořadu Blesk.cz Ptám se, pane premiére:

Video  Sobotka o odvolání Mládka: Vaz mu zlomila „neuvěřitelná arogance“.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Hamáček v úterý novinářům řekl, že o tom, kdo by měl Mládka nahradit, nemá informace. Za jednoho z horkých kandidátů na místo Mládkova nástupce považuje státního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzu, za další označil někdejšího ministra Milana Urbana a Mládkova náměstka Jiřího Havlíčka (všichni ČSSD). O stejných jménech se spekuluje i v médiích.

Hamáček soudí, že Mládek situaci podcenil, ale nemyslí si, že by v problematice mobilních dat chyboval úmyslně, spíš se mu na tuto oblast nepodařilo najít dobré spolupracovníky. „Premiér rozhodl správně, situace byla neudržitelná,“ řekl. Postup ministra v otázce cen mobilních dat označil Sobotka za hlavní důvod odvolání, Mládek pochybení odmítá.

Europoslanec Poche: Mělo to přijít už na podzim

Europoslanec Poche sdělil, že Sobotkovo rozhodnutí vítá. „Mělo přijít již v podzimním balíčku,“ připomněl listopadovou výměnu ministrů zdravotnictví a pro lidská práva. „Bez ohledu na debaty kolem směrnice o roamingu jsem měl výhrady i k energetické politice i některým dalším krokům MPO na evropské úrovni,“ uvedl.

Další zástupce ČSSD v Evropském parlamentu Pavel Poc míní, že nemá cenu spekulovat o tom, zda není na začátku volebního roku na výměnu příliš pozdě. „Ministr je exekutivní funkce. Jestliže nefunguje, jak má, v jakémkoli ohledu, musí být vyměněn a neexistuje žádné pozdě nebo brzy,“ napsal v textové zprávě.

Mládkovým nástupcem by měl podle Pocheho být spíš politik než jen odborník, protože vláda je silně politická. „Musí to být politik, člověk, který bude schopen v tak krátkém čase změnit směřování tak významného ministerstva,“ uvedl Poche. Poc nechtěl Sobotkovi nic doporučovat. „Kdo bude nástupcem, je pouze na premiérovi,“ napsal.

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
tounny44 ( 21. února 2017 17:05 )

Čau. Jsem tonny44 z Říčan a zadara vykourim kohokoli. Říkají mi Hulič. Měřím 150 cm a vážím 90kg. Prát se umím, už jsem zbil i jednu duchodkyni. Tak večer u hřbitova, ok? Každý večer v 8h.Vaš tonny44

velka_0 ( 21. února 2017 15:55 )

Prouza - další Chvojka ? Bože, kam na ně Bohouš chodí ? Chce to Babiše, Okamuru, oba Zemany, Benešovou, Bradáčovou, neúplatného soudce Cepla, Ištvana a spol., Šlachtu a spol., Ing. Nachera (bankovnipoplatky.cz)apod. Volme Babišovo ANO, Okamurovu SPD, Zemanovu SPO ! Komunisti, vraťte se, za vás tu byl řád a pořádek ve všem - zdravotnictví, dopravě, zemědělství, školství atd. Též soudci, SZ i ti tupí, vyučení kriminalisté si nedovolili to, co tato tzv. politicko-policejně-justičně-mediální mafie dnes. Z médií je nejsprostší a nejagresivnější TV NOVA a po ní se opičící ČT.

aaobcanka ( 21. února 2017 15:53 )

Mládek = Marksová = Chvojka. Moji milí chytří technici z tlkm (telekomunikací), prosím vás, poraďte obyčejným uživatelům, daňovým poplatníkům, kteří 27 let živí vládu ODS, TOP, KDU, STAN a ČSSD a hlavně jejich pijavice "spol.", tj. tzv. miliardové tuneláře, zda si nějak nelze koupit tarif přes Polsko, aby naši mladí mohli mít data za méně peněz (jako Poláci za cca 30 Kč nebo Rakušané za 97 Kč), než je máme za těch českých, v TV uvedených, 445 Kč ! To by byl "gól", převést odlivem většiny uživatelů dat české "tuneláře" !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa