Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Mirek Dušín“ Sobotka: Ojebáv*ní z pusy nevypustím

Autor: simao - 
21. února 2017
10:55

Andrej Babiš „důkladně ojeb*l český stát“. Kolem výroku Bohuslava Sobotky bylo v poslední době pořádně živo. Premiér se takto nebývale zostra pustil do svého volebního soka. Bylo to za hranou? Příliš sprosté? Sobotka se v pořadu Blesk.cz Ptám se, pane premiére, hájil, že v některých situacích je takový výraz potřebný a odpovídající. Ve studiu jej zopakovat odmítl a vytáhl pro to argument, že vyrostl na Foglarovkách.

„Řečeno jednoduchým trumpovským jazykem: Korunové dluhopisy byla cesta, kterou využil miliardář A. Babiš k tomu, aby důkladně ojeb*l český stát.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) tímto statusem překvapil voliče, vládní partnery i politické oponenty. A poněkud zaskočil i Andreje Babiše (ANO). Použil totiž na Facebooku slovíčko, které se v jeho slovníku doposud nevyskytovalo – otevřeně napsal o ojeb*vání českého státu.

Na sociální sítě takové výrazy patří, míní premiér

Ke své formulaci se Sobotka vrátil i v pořadu Blesk.cz Ptám se, pane premiére. „Já se určitě nechystám takhle mluvit každý den, ale prostě jsou situace, kdy člověk musí použít expresivnější výraz, aby věci pojmenoval pokud možno přesně. A tady se bavíme o daňovém triku z korunovými dluhopisy a já si myslím, že tu věc není možné bagatelizovat,“ řekl Sobotka.

„Pokud použití expresivního výrazu připoutá pozornost k tomu, jaká je podstata, a umožní to věci změnit, tak je to jenom dobře. Já jsem přesvědčený, že i ten můj status na Facebooku pomohl změnit přístup ministra financí k jeho vlastnímu problému,“ doplnil později premiér.

Sobotka však „ojebáv*ní“ přímo v pořadu zopakovat odmítl. A z rebelujícího premiéra se opět začal klubat známý Mirek Dušín. „Já si stojím za tím, co jsem řekl, stojím si za tím obsahem, co jsem řekl a stojím si i za tím výrazem, který jsem použil na sociální síti,“ doplnil Sobotka. S tím, že na sociální sítě neformální výrazy patří.

Podle Sobotky vicepremiér Babiš potvrdil svým chováním, že měl pravdu. Premiér míní, že se Babiš v poslední době „snaží napravovat škody, protože byl přichycen při daňovém triku“.

„Jsem především rád, že ta odezva se neodchýlila od podstaty,“ uvedl Sobotka. To, co se odehrávalo s korunovými dluhopisy, podle něj zkrátka nebylo v pořádku minimálně z morálního hlediska.

VIDEO: Sobotka a kauza ojebáv*ní. Jak ji premiér vidí s odstupem?

Video  Sobotka nechtěl zopakovat slovo OJ*BAT. Čeho se bojí, vymyslel ho skutečně sám?  - Blesk TV
Video se připravuje ...

„Nemluvím sprostě na veřejnosti ani v soukromí“

Každý den však takovým způsobem, jakým na kauzu korunových dluhopisů upozornil, Sobotka mluvit nehodlá. „Já patřím ke generaci, která vyrůstala na Foglarovkách v 70. letech,“ pokračoval premiér a dodal: „Lidé, kteří mě znají, vám potvrdí, že nemluvím sprostě ani na veřejnosti, ani v soukromí.“

Status prý napsal sám, stejně jako většinu ostatní. I když jeho vyznění konzultoval. Upozornil však, že to nebylo dílo žádných PR poradců.

Sobotka reagoval také na diváckou otázku, kam směřuje Česko, když se ani prezident Miloš Zeman sprosťárnám nebrání a použil v minulosti třeba slovíčko ku*da, premiér pak vytáhne slůvko ojeb*l. Podle Sobotky nejde o nic, co by měnilo charakter jeho politiky.

Je zajímavé, když proti populistům použijete jejich vlastní zbraně, tak jsou strašně překvapení. Já si myslím, že čas od času je třeba to udělat a tady se jedná o velmi vážné věci,“ míní Sobotka, a Babiše tak nepřímo označil za populistu.

Podívejte se na celý záznam 6. dílu pořadu Blesku Ptám se, pane premiére:

Video  Sobotka živě v Blesku: O Babišových dluhopisech, tulení ke komunistům a vyhazovu Mláda  - Blesk TV
Video se připravuje ...

joudajoudovy ( 22. února 2017 11:55 )

socan mirek dusin - pouze mlatic prazdne slamy, sliby jak hrady a velky smradecek za samochvalou. bohuuusi, mluvis o dobre pracujici vlade a tudiz hlas od volicu ma stanout na oltari cssd. OMYL, prave ty a tvoji pohunci ministri ze statni kasy odebiraji nejvice penez, vymysli zrod dalsich odtokovych kanalu, zvysovani dani, poplatku, pokut a lidem zbyva utahovani opasku. i minulost toto ukazala, kdyz ministr financi alis mirek dusin neustale stat zadluzoval. v roce nastupu 2003 statni dluh cinil 493,2 miliardy, pri odchodu v roce 2006 cinil 802,5 miliard, tj. narust o 309,3 miliardy. za babise statni dluh konecne klesa. a to chcete od volicu volnou vstupenku do strakovky? ani nahodou... tradicnim politikum, po 27.letech u koryta, by prospely nucene prace a tve americke poradce obamy vem s sebou. jiz jsme prekrmeni sragorami z nejakeho exportovaneho amickeho fast foodu.

dzery ( 21. února 2017 17:11 )

Velká nula?

aaobcanka ( 21. února 2017 15:51 )

Moji milí chytří technici z tlkm (telekomunikací), prosím vás, poraďte obyčejným uživatelům, daňovým poplatníkům, kteří 27 let živí vládu ODS, TOP, KDU, STAN a ČSSD a hlavně jejich pijavice "spol.", tj. tzv. miliardové tuneláře, zda si nějak nelze koupit tarif přes Polsko, aby naši mladí mohli mít data za méně peněz (jako Poláci za cca 30 Kč nebo Rakušané za 97 Kč), než je máme za těch českých, v TV uvedených, 445 Kč ! To by byl "gól", převést odlivem většiny uživatelů dat české "tuneláře" !

velka_0 ( 21. února 2017 15:48 )

Prouza - další Chvojka ? Bože, kam na ně Bohouš chodí ? Chce to Babiše, Okamuru, oba Zemany, Benešovou, Bradáčovou, neúplatného soudce Cepla, Ištvana a spol., Šlachtu a spol., Ing. Nachera (bankovnipoplatky.cz)apod. Volme Babišovo ANO, Okamurovu SPD, Zemanovu SPO ! Komunisti, vraťte se, za vás tu byl řád a pořádek ve všem - zdravotnictví, dopravě, zemědělství, školství atd. Též soudci, SZ i ti tupí, vyučení kriminalisté si nedovolili to, co tato tzv. politicko-policejně-justičně-mediální mafie dnes. Z médií je nejsprostší a nejagresivnější TV NOVA a po ní se opičící ČT.

karcsil ( 21. února 2017 13:02 )

Kto oj.ebal Český štát je jednoznačne B.SOBOTKA,ktorý ako minister financií zodpovedný za privatizáciu OKD predal pod cenu a zlými podmienkami pre štát OKD.Česko tak oj.ebal cca o 6,0 miliard Kč.Teraz k tomu ešte musí štát sa postarať o prapustených pracovníkov čo sú ďalšie škody štátu,tak,že obrovské škody napáchal terajší premier B.SOBOTKA!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa