Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Pacienty s rakovinou možná spasí zimní spánek. Budou lépe snášet ozařování

Pacienty v konečných stadiích rakoviny možná spasí zimní spánek. (Ilustrační foto)
Pacienty v konečných stadiích rakoviny možná spasí zimní spánek. (Ilustrační foto)  (Autor: profimedia )
Autor: nka - 
21. února 2017
05:15

Léčba pacientů v konečných stadiích rakoviny bude mít větší naději na úspěch, pokud pacienty uvedeme do „zimního spánku“. Tělo bude lépe snášet ozařování a zároveň se zpomalí růst nádorů. S takovovu teorií přišli podle britského serveru The Telegraph italší vědci, kteří ji chtějí do 10 let zavést do praxe.

Pokud lékaři pacienta podchladí na 13 až 15 stupňů Celsia, jeho metabolismus se výrazně zpomalí a pacient upadne do stavu hibernace. Během ní se sníží tepová i dechová frekvence, zpomalí se metabolismus a spotřeba kyslíku.

„Lidé jsou těmto podmínkám schopni odolávat po překvapivě dlouhou dobu. Známe řadu takových případů u těch, kdo zapadli do sněhu,“ řekl Marco Durante z fyzikálního ústavu v italském Tridentu.

Ve stavu podchlazení bude pak možné nemocného léčit vyššími dávkami radiace. To umožní postup zhoubného onemocnění zvrátit i u těch nemocných, kteří již kvůli četným metastázám nemají naději.

„Všechny metastázy se nedají odstranit chirurgicky nebo ozařováním, protože bychom pacienta zabili. Kdybychom ho ale mohli uvést do umělé hibernace, zastavili bychom růst nádoru, tudíž bychom dostali víc času. Navíc by pacienti byli odolnější vůči ozařování. Mohli bychom tudíž ozářit všechny metastázy,“ popsal Durante s tím, že v „zimním spánku“ chtějí lékaři pacienta udržovat asi týden.

„Pak pacienty vzbudíte a budou vyléčeni,“ dodal expert. Nový postup už výzkumníci s úspěchem vyzkoušeli na myších a chystají se zahájit testování na lidských dobrovolnících. Doufají, že nová léčba by mohla být dostupná do deseti let.

Jak ale komentoval šéf britského onkologického výzkumu Peter Johnson, účinek hibernace na lidský organismus se dá jen těžko předpovědět. „Budeme muset mít k dispozici podrobné výsledky laboratorních pokusů před tím, než bude možné s určitostí říct, zda je tato metoda účinná a bezpečná pro lidi,“ upozornil.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi