V USA, kde pracoval, se po okupaci v roce 1968 rozhodl, že zůstane. Manželka Věra Křesadlová (72) s malými dvojčaty Petrem (52) a Matějem (52) raději zůstala doma. Miloš měl co dělat, aby uživil sebe, natožpak rodinu.

V roce 1971 natočil americký debut Taking Off, který u amerického publika neuspěl. Trn z paty mu vytrhl až film Přelet nad kukaččím hnízdem z roku 1975, který získal pět Oscarů a vydělal po celém světě skoro 300 milionů dolarů. Stal se tak sedmým nejvýdělečnějším snímkem své doby.

Forman, který dosud žil v New Yorku, si konečně mohl v roce 1979 dovolit dům. Zakoupil si ranč v Connecticutu. O 11 let později, to už měl za sebou i osm Oscarů za Amadea, ranč rozšířil a zakoupil daleko větší sousední pozemek s domem, v němž dnes žije. Stále ale bydlel ve svém newyorském bytě u Central Parku a na venkov jezdil jen sporadicky.

Až když se oženil s Martinou Zbořilovou (51) a narodila se jim dvojčata Jim a Andy (dnes 19), přestěhoval se na ranč natrvalo. Byt v NY na 3. Avenue si samozřejmě ponechal. Sídlo, ve kterém režisér teď žije, byla původně stodola. Forman tehdy dům koupil od malíře Erica Sloanea, který v něm měl ateliér.

Před přestěhováním v domě Forman ještě něco přestavěl a na stěny pověsil obrazy Jana Špály a Jana Zrzavého a lednici naplnil lahvemi plzeňského piva. Dnes má sídlo hodné hollywoodských hvězd. Patří mu obrovský lán půdy s lesem a rybníkem (plocha skoro 61 akrů odpovídá 33 fotbalovým hřištím!), na kterém stojí dva domy.

Ten druhý je pro hosty. Nechybí obří bazén, tenisové kurty, zahradní domek… Celková tržní hodnota nemovitostí v městě 120 km od newyorského Central Parku je v amerických katastrech vyčíslena na 59,7 milionu korun.

Medvěd za oknem

Má sice kus lesa pro sebe, má ale také nevítané hosty. Chodí se na něho koukat černí medvědi. „Za oknem, asi metr ode mě, jsem viděl obrovského černého medvěda. Jednou packou se opíral o okno a v druhé měl krmítko pro ptáky. Vybíral z něj zrníčka. A pak se se zájmem koukal k nám dovnitř a do mé pracovny na moje sošky medvědů, což jsou filmové ceny. Koukal na ně, jako by to byly samice.“

Na kulečník nevidí

Do haly domu, kde Forman žije, si pořídil velikánský kulečník, při jehož hře se mu s přáteli perfektně debatovalo. Režisér si už ale moc nezahraje. Přestává vidět na pravé oko a nemůže se trefovat. I čtení mu jde už stěží. Trpí makulární degenerací, která se zatím vyléčit nedá. „Uprostřed oka mám černej flek. Takže když se na vás dívám, tak tam, kde máte hlavu, je velkej černej flek. Což je dost nepříjemný,“ řekl Blesku při své poslední návštěvě Prahy.

Fotogalerie
7 fotografií