Víkend na Náměstí Republiky ožil barevnými stánky. V několika řadách se tak mohli nejen turisté, ale i Pražané kochat výrobky od českých designérů a umělců. Na své si tady přišli všichni, kteří mají rádi originalitu a nevšednost. „Byla jsem tady poprvé loni a letos jsou tady ještě zajímavější lidé,“ těšila se návštěvnice Denisa, která na ně narazila před pár měsíci úplně náhodou.

K stánkům u Palladia to táhlo ale nejen Pražany, kteří už tušili, o co jde. Ve velkém sem mířili turisté, kteří si tak mohli domů ukořistit něco originálního, co vyrobili pouze Češi. Domů tak nemuseli odjíždět s matrjoškou, kterou sice nabízí každý druhý krámek v centru, ovšem s Prahou to nemá vůbec nic společného.

U jednoho ze stánků se prodejkyně rozvyprávěla o původu svého projektu. „Design měníme nárazově... Teď pro nás tvořilo na třicet umělců,“ prozradila Alžběta Trusinová z Charity gums – žvýkaček, které nejenže nadchnou vtipným obalem, ale také jimi přispějete na dobrou věc. Z každého balíčku jde totiž část peněz na některou z vybraných charit, které objevíte na značky.

Stejně tak jako zbylí prodejci, ani charity gums neobjevíte běžně na pultu v supermarketu. „Zatím nás kontaktují prodejci sami. Většinou nás tak objevíte ve zdravých výživách anebo ve veganských podnicích,“ prozradila Alžběta, která lákala na to, že si sám člověk může navrhnout design a vyčkat, zda bude mít u výsledné poroty úspěch pro zařazení do oběhu.

Kromě žvýkaček, kterými při vytažení z batůžku vzbudíte mezi přáteli rozruch, bylo na trzích nespočet dalších zajímavých projektů. Zatímco u jednoho stánku jste si mohli koupit šperky z betonu, od dalšího jste odcházeli s ručně vyrobeným věncem z květin a u posledního stánku v řadě zase s motýlkem pro svého čtyřnohého kamaráda.

Další Prague market můžete zažít 11. a 12. března nebo 15. a 16. dubna.

Fotogalerie
27 fotografií