Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ministr Ludvík: „Chlast“ je zlo a Češi to tolerují

Miloslav Ludvík (vlevo) převzal rezort po odvolaném Svatopluku Němečkovi.
Miloslav Ludvík (vlevo) převzal rezort po odvolaném Svatopluku Němečkovi.  (Autor: ČTK)
Autor: zst - 
18. února 2017
16:47

Vysoce postavení politici i celebrity se netají tím, že si rádi dají skleničku alkoholu. Podle ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka (ČSSD), který otevřeně mluví o „chlastání“ Čechů, to ale není dobře. Rozhovor s Ludvíkem přinesly Lidové noviny.

Společenská tolerance vůči alkoholu je podle Miloslava Ludvíka v České republice extrémně vysoká a to je špatně. Tolerance Čechů k pití alkoholu je podle Ludvíka dokonce extrémní. „Tohle je tak strašné zlo,“ prohlásil. Před deseti lety průzkum agentury Median ukázal, že pití alkoholu toleruje 80 % Čechů. V roce 2015 více než třetina lidí neviděla problém v tom, když si alkohol neodepře těhotná žena. A zákony to podle Ludvíka nezmění, je potřeba o problému mluvit.

S Ludvíkem v tomto směru souhlasí exministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Už dříve chtěl mít v restauracích a barech alespoň jeden nealkoholický nápoj levnější než pivo. „Alkohol je méně návykový než kouření, ale lidé, kteří mu propadnou, se závislosti špatně zbavují. Představují velký sociální problém, někdy i kriminální. Ti, kteří mají pití alkoholu pod kontrolou, nesou těžce jakékoliv restrikce. Strategie boje proti alkoholismu je tedy velice obtížná,“ souhlasí dřívější šéf rezortu.

Jako problém vidí alkohol i národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. „Čísla jsou alarmující a Světová zdravotnická organizace opakuje, že politiku v oblasti alkoholu podceňujeme,“ řekl.

Ludvík: Nevím, zda chci být ministrem znovu

Nedostatek lékařů v regionech, redukce dlouhých „čekaček“ a jedno Ludvíkovo překvapení - to by měly být priority pro zdravotnictví v podání ČSSD. Sám Ludvík ale ani v případu volebního úspěchu neví, zda by chtěl ve vedení českého zdravotnictví pokračovat.

„Já tu bohužel mám vymezenou krátkou dobu,“ posteskl si na jednu stranu k problémům Ludvík a upozornil, že v Praze, kde by případně kandidoval, ještě není stanoven v ČSSD lídr. „Pro mě je dost velkým překvapením, jak málo času trávím v této pracovně. Je to neustálý kolotoč mezi Sněmovnou, Senátem a ministerstvem,“ přiznal však na stranu druhou.

Na blížícím se sjezdu ale na vrcholné pozice ve straně kandidovat nehodlá. Strana by se měla podle něj vrátit ke konzervativnějšímu směru a tradičním voličům, což jsou zaměstnanci a senioři.

boxer ( 18. února 2017 21:22 )

SOCANSKÁ špína a Nevilitelná svoloč !!!

moiaza ( 18. února 2017 17:36 )

Ludvíku, nejen chlast toleruji Češi. Dokonce i neschopné politiky Češi toleruji. A to je ta pravá katatstrofa.

zednik ( 18. února 2017 17:36 )

Proč by měla bát strategie boje proti chlastu obtížná ? Udělejte to jako s cigárama. Na každou flašku obrázky mrtvol, zákaz pití v restatauracích a i všude jinde . No a všichni budou pít tam kde i od 1.6. budou i hulit. Doma. Tak se nebojte a šup do toho !

lisakjirka ( 18. února 2017 17:34 )

 Jo chlapče tak s tím chlastem bys měl začít u Kalouse

lisakjirka ( 18. února 2017 17:32 )

Pravdu díš

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa