Brno skrývá mnoho kouzelných míst. Jedno z nich je přímo v centru města. Místní náměstí nazývají zkráceně »Zelňák«. Zelný trh už dlouhá léta slouží jako jedinečné městské tržiště. Celý týden tu mají lidé možnost koupit čerstvé ovoce, zeleninu, květiny i ruční výrobky. V listopadu sezona končí a stánkaře střídají vánoční trhy. S novým rokem opět rostou stánky, lets až v půlce února.

Oblíbené místo využívají nejen místní obyvatelé, ale také spousta přilehlých kaváren, které připravují například snídaně podle denní nabídky čerstvých produktů. Možnost postavit na »Zelňáku« stánek mají prodejci už od ledna, ovšem startují až v těchto dnech. Proč až v půlce února? „První teplý den. Normálně tady můžeme být už od ledna, ale letos byla docela tvrdá zima. Zaplatila bych víc, než tady vydělám,“ rozpovídala se jedna z prvních prodejců.

Brňané tak mají opět možnost vyrazit ráno s košíkem na nákup zeleniny, která je mnohdy mnohem levnější než v supermarketu. V neděli mají obchodníci tradičně volno, jinak trh funguje po celý rok, a to od 6 do 18 hodin. 

Fotogalerie
6 fotografií