Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

„Lobby vyhrála,“ říká Hovorka o reklamě na očkování. Ludvík: „Jsem v tom laik“

Autor: Veronika Šmídová - 
19. února 2017
06:02

Farmaceutická lobby v Česku zvítězila a prosadila propagování vakcín. Tvrdí to alespoň poslanec Ludvík Hovorka (KDU-ČSL). Podle něj tuzemsko tím, že povoluje reklamy na očkovací preparáty, porušuje právo Evropské unie. Ta totiž propagaci léků na předpis zakazuje. Výjimku sice dostaly vakcinační akce, ale už ne konkrétní očkovací léčiva, jak si to vyložili tuzemští zákonodárci, popsal politik pro Blesk.cz.

V Evropské unii platí zákaz reklamy všech léčiv s výdejem na předpis vůči široké laické veřejnosti. Tento zákaz se týká podle Hovorky samozřejmě i všech vakcín.

Právo EU učinilo jedinou výjimku z tohoto zákazu. Touto výjimkou je reklama vakcinačních akcí, a tu lze provádět pouze tehdy, pokud vakcinační akci schválilo ministerstvo zdravotnictví. Česká republika po zjevném zásahu farmaceutické lobby v legislativě provedla klíčovou výjimku směrnice 2001/83/ES, ale zjevně odlišným způsobem,“ vysvětlil předseda podvýboru pro ekonomiku ve zdravotnictví, zdravotní pojištění a lékovou politiku.

Platný zákon o regulaci reklamy totiž nestanovuje výjimku pro propagaci vakcinačních akcí, ale výjimku pro propagaci léčiv používaných při vakcinačních akcích. Což je rozdíl. „V reklamní propagaci těchto projektů, které z principu zvyšují i prodeje a odbyt vakcín, mohou participovat výrobci a tyto projekty pomáhat propagovat na veřejnosti,“ okomentoval lidovec.

Tzv. „brandová reklama“ pro konkrétní očkovací preparáty je přitom podle Hovorky zakázaná například v Německu, Rakousku, Francii, Spojeném království či Finsku.

Je možné propagovat pouze vakcinační akce jako takové, tedy svým způsobem odborně vymezené a přesně určené státní populační očkovací projekty, které nejen doporučují určité skupině osob či v regionu nebo i celoplošně očkování proti určité nemoci a odborně odůvodňují tuto vhodnost, ale současně ji také realizují nástroji zdravotní politiky. Zejména úhradou vakcín, zjišťováním cílových skupin, veřejnými informacemi od státních orgánů vůči veřejnosti apod.,“ popsal poslanec.

Tomu se nelíbí ani způsob, jakým ministerstvo zdravotnictví dané akce schvaluje. „Ministerstvo schvaluje vakcinační akce na zcela konkrétní vakcíny a těmto akcím navíc ani nedává vůbec žádný odborný obsah, jen časový interval. Zjevně uděluje razítkem pouze možnost provádět reklamu konkrétní vakcíny po určitou dobu bez jakýchkoliv jiných odborných omezení a vymezení, než jsou uvedena ve schválené dokumentaci. Navíc tímto narušuje pravidla řádné hospodářské soutěže,“ dodal Hovorka.

Ministr Ludvík: V tomto jsem laik

Poslanec se svými výhradami vystoupil již na začátku volebního období. Tehdy prý přišel s pozměňovacími návrhy k zákonu o regulaci reklamy. „Tyto moje návrhy ale poslanecká sněmovna neschválila a proto je zákon o regulaci reklamy i nadále v rozporu s právem Evropské unie,“ uvedl politik. Ten se plánuje problematice i do budoucna věnovat a po dokončení rešerše předložit další návrh změny zákona.    

Zda uspěje, je otázkou. Již v minulosti mu ministerstvo zdravotnictví na výtky odpovědělo, že reklama vakcín je v pořádku. Při nedávné interpelaci nový šéf zdravotnického resortu zaujal k problematice opatrnější přístup. 

„Já přece jenom v problematice, se přiznám, nejsem příliš silný v kramflecích. Vím, že zákonná regulace reklamy je v gesci ministerstva průmyslu a obchodu. (…) Jsem seznámen s tím, že váš názor je, že schválený návrh zákona je v rozporu s příslušnou evropskou směrnicí, která zakazuje reklamu vakcín vůči laické veřejnosti, a asi budu muset v této věci nechat pro vás připravit poněkud podrobnější stanovisko, protože opravdu tady jsem naprostý laik,“ reagoval na Hovorkovu kritiku Miloslav Ludvík (ČSSD).

Samo ministerstvo průmyslu a obchodu odkázalo v otázce Blesk.cz na resort zdravotnictví. Právě ten prý navrhoval sporný paragraf. Úřad se do termínu k problematice nevyjádřil.

Očkování bylo i tématem Studia Blesk:

Video  Lidé se přestali bát nemocí, vymýšlejí si fámy o očkování, myslí si lékař.  - Andrea Ulagová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa