Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Policie zablokovala v Praze majetek afrického „obchodníka se smrtí“

Autor: ČTK, Mii - 
17. února 2017
14:05

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu zablokovali pražské nemovitosti třiačtyřicetiletého byznysmena z Nigeru Hirmy Aboubakara, kterého v Nigérii vyšetřují kvůli předraženým nákupům zbraní pro armádu. Policie zablokovala tři podnikatelovy byty v pražské Libni za 50 milionů korun na žádost Nigérie. Země si totiž myslí, že byly zaplaceny penězi pocházejícími z korupce. Informoval o tom v pátek web Seznam Zprávy. 

Mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej nechtěl pro web případ komentovat.

Kvůli zablokování majetku v katastru nemůže Aboubakar své nemovitosti v komplexu Dock prodat ani převést na někoho jiného. Seznam Zprávy doplnily, že podle obvyklého scénáře z podobných případů nechá policie byty zablokované do doby, než Nigérie kauzu uzavře.

Mezi obviněnými je i exministr obrany

Aboubakar je výkonným ředitelem společnosti Societe D’Equipments Internationaux (SEI), která obchoduje se zbraněmi. Hlavním klientem SEI je armáda Nigérie, která přes sedm let vede válku s islamistickými teroristy z hnutí Boko Haram. Začátkem loňského roku se podle Seznamu ukázalo, že část peněz od Nigérie odešla na účty soukromých firem, ale armádní materiál za ně dodán nebyl.

Mezi obviněnými skončili bývalý ministr obrany nebo poradce nigerijského prezidenta pro bezpečnost, nigerijská prezidentská kancelář loni v březnu uvedla, že výbor pro audit ustavený nigerijským prezidentem vydal doporučení, aby Aboubakara začala vyšetřovat nigerijská protikorupční jednotka. Loni v červnu, kdy o vyšetřování referovala tisková agentura AFP, nicméně Aboubakar nebyl mezi obviněnými.

Předražené helikoptéry

Nigérie podle závěrů prezidentské komise vyčlenila v letech 2007 až 2015 na výdaje na obranu 2,1 miliardy dolarů (53,5 miliardy korun). Z toho 930,5 milionu dolarů (23,7 miliardy Kč) dalo nigerijské letectvo firmě SEI. Dohromady s ní mezi lednem 2014 a únorem 2015 uzavřelo deset kontraktů.

Podle auditu byl jeden z nich, nákup dvou použitých helikoptér za téměř 137 milionů dolarů, značně předražený. Dodané stroje nebyly schopné letu, nová helikoptéra stejného typu přitom stojí 30 milionů dolarů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání