Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Komentář: Sobotka se bije s Babišem. A nás na podzim asi čeká masakr

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
17. února 2017
12:00

Co to znamená, když se premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka veřejně pídí po tom, jestli měl miliardář, vicepremiér a šéf ANO Andrej Babiš dost peněz na nákup dluhopisů vlastní firmy a proč nezdanil jejich výnos, zatímco se Babiš ptá, kde vzal Sobotka peníze na nákup bytu a proč ve Sněmovně nehlasoval pro zdanění firemních dluhopisů?

Tři věci: Březnový volební sjezd ČSSD, říjnové sněmovní volby a samozřejmě i prezident Miloš Zeman. Začněme Zemanem. Ten se už před časem rozhodl, že Sobotku zničí, zatímco s Babišem se veřejně kamarádí. Naposled proto řekl, že Sobotkovo znovuzvolení šéfem ČSSD vůbec není jisté, což je jako hasit předvolební paniku v ČSSD benzinem. A záhy se ozval i pučista Michal Hašek, voliči poslaný do advokátského exilu: na sjezdu prý nebude mlčet, bude to bolet.

Zeman a jeho klika v ČSSD intenzivně pracují na tom, aby Sobotku na sjezdu zvolili jen těsnou většinou a k ruce mu místo Milana Chovance dali jako prvního místopředsedu Jeronýma Tejce, jeho veřejného nepřítele číslo jedna. Z toho vyplývá i nová Sobotkova mediální ofenzíva včetně nesobotkovské slovní výbavy na Twitteru. Skoro se bojím to slovo napsat.

I premiér už pochopil, že letošní sněmovní volby jsou jiné v tom, že se hlavní souboj poprvé odehraje mezi dvěma hlavními vládními stranami – ČSSD a ANO. A navíc, že jestli ANO něco fakt umí, pak sebrat voliče zleva i zprava, protože v antipolitické době chytře sedí uprostřed. I premiér proto začal dělat to, co úspěšně dělá i vicepremiér Babiš: souboj personifikuje a nejvíc špiní svého vládního koaličního partnera.

Svým způsobem nejde o nic nového. Úředník Sobotka s podnikatelem Babišem jsou dva neslučitelné živočišné druhy a šéf ČSSD nikdy neuměl se šéfem ANO komunikovat přímo: Žádné SMS, žádné telefonáty, žádné vztyčené prostředníky Andreji, jsi jednička. Premiér s vicepremiérem vždy komunikoval přes média, pokud vůbec. Důvodem konfliktu je ale samozřejmě i předvolební situace, kdy se ČSSD blíží dalšímu grossovskému momentu: její volební preference padají k polovině preferencí ANO a horší PR než Babiš dělají Sobotkovi spolustraníci, hlavně bývalí pučisté.

V každých volbách potřebujete dobrého nepřítele, Sobotka jich ale má víc, než by si přál: Zemana, Babiše, Tejce, Haška, Zimolu Takže zatím vlastně sledujeme spíš Ordinaci v růžové zahradě, kde je taky nejsprostší slovo „ojebat“. Skutečná bitka v blátě totiž teprve přijde. Letošní volební rok je totiž jiný i v tom, že se na podzim v podstatě překryjí sněmovní a prezidentské volby. A to může být „masakr“.

Premiér Bohuslav Sobotka bude hostem dalšího dílu pořadu Ptám se, pane premiére v úterý 21. 2. od 9:00 živě na Blesk.cz. Zeptejte se ho i vy, co vás zajímá.

VŠE O VOLBÁCH DO POSLANECKÉ SNĚMOVNY 2017 ČTĚTE ZDE

petrfanda ( 17. února 2017 18:37 )

 https://www.youtube.com/watch?v=4zVHlJdhTNM

rego_junior ( 17. února 2017 17:52 )

Nechala jsem zrušit diskusi pod člankem o tyrani psu v Polske množirně. Debil karel_klafunda se tam ukájel sadismem,tak ho nahlašujte prosim at má jakykoli nick.Děkuji P. S. Napište na tip@blesk.cz a zruší i debily zdenekk, informatik, ignotus,a sliz lesní.vila.samecek atd atd.

1pravda1 ( 17. února 2017 16:32 )

Sobotka s Chovancem jsou zralí na vyhazov oba, Sobotka nejdříve v poklidu vládne s Babišem, nic mu nevadí, ministerstvo financí šlape, a najednou Sobotka začne zákeřný předvolební boj se svým spolupracovníkem a to už v únoru? Co bude dělat v říjnu? Nestane se zřejmě nic, Sobotka s Chovancem, Marksovou, Chujkou atd. budou vyměněni za jiné vedení, které pochopí, že buď bude vládnout s ANO - co funguje a nebo budou v opozici. Jen aby ČSSD moc Babiše nenas.rala, a on řekl, s ČSSD nikdy více a jsou socani v háji. Sami s komanči vládu nesestaví a aby měli komanči pod palcem policii a justici, to si snad už žádný rozumný člověk přát nemůže. Jen ne ANO s ODS nebo s pánbíčkáři. Ale možná, ANO a SPD, ale Okamura je dost tvrdohlavý, ten chce hned referendum o výstupu z EU.

stacho ( 17. února 2017 16:24 )

SPD..SPD...zbytek je plevel ..

sores ( 17. února 2017 15:47 )

Sobotka vejce ať už táhne z politiky a nevrací se! Nic dobrého pro občany neudělal jelikož sám nikdy nepracoval!!! Nejde už přeci o ty poválečné komanče, ti už dávno nežijí a ti současný komančové nejsou přeci o nic horší nežli naše současný rádoby kapitalisté.Takže volím jedině současný komunisté co nezažili válku a neprznili lidi!

Zobrazit celou diskusi