Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Trump uráží novináře a kašle na fakta, hřímají kritici. Prezident „sjel“ CNN

Autor: pet/čtk - 
17. února 2017
13:55

Zostra se do amerického prezidenta pustila agentura AP. „Trump urážel novináře, ignoroval fakta a dával k dobrému sžíravé vtipy. Využil tiskové konference, aby uchránil svou novou vládu před propastí po prohře u amerických soudů a po odvolání svého hlavního bezpečnostního poradce Michaela Flynna,“ napsala. Svoje si vyslechla zejména zpravodajská televize CNN.

Úniky informací jsou absolutně reálné, zprávy o nich jsou ale falešné. Nejčastěji citovaným výrokem ze čtvrteční osmdesátiminutové tiskové konference Donalda Trumpa v pátek americká média dokládají válku nového prezidenta s médii, která podle komentátorů nemá v dějinách Bílého domu obdoby.

Trump se posmíval novinářům a likvidoval jejich pokusy usvědčit ho z nepřesností. Jejich dotazy často ukončil ještě dřív, než je vyslovili. Nesprávně interpretoval statistiku o svém volebním vítězství, Bílý dům označil za „přesně seřízený stroj“ a prohlásil, že žádný americký prezident toho v tak krátkém povolebním období neudělal tolik, jako nyní on, upozornila agentura.

Historici: Žádný prezident neútočil tak ostře

„Veřejnost vám už nevěří,“ citovala v pátek americká média Trumpovy čtvrteční výroky na adresu médií. „Lidé to vidí, vidí nespravedlnosti. Podíváte-li se na některý z vašich pořadů, vidíte zkreslování a nenávist,“ řekl novinářům prezident. Podle historiků žádný americký prezident neútočil na média tak ostře, jako nyní Trump, dokonce ani Richard Nixon po aféře Watergate.

„Většina médií ve Washingtonu, New Yorku a Los Angeles neoslovuje národ, ale speciální zájmy a ty, kdo profitují ze zjevně nefunkčního systému. Tisk je tak nečestný, že kdybychom o tom nemluvili, udělali bychom Američanům děsivě špatnou službu. Děsivě špatnou. Musíme o tom mluvit, aby se ukázalo, co se děje, protože tisk se prostě vymkl kontrole. Úroveň nepoctivosti se vymkla kontrole,“ řekl ve čtvrtek prezident.

CNN a falešné zprávy

Jedním z hlavních terčů prezidentovy kritiky byla televize CNN, jejíž zpravodajství Trump už od volební kampaně kritizuje. Stanice podle něj vyrábí falešné zprávy a zájem o její zpravodajství upadá. Prezident společnosti CNN Worldwide Jeff Zucker ale v pátek novinářům řekl, že stanice si stojí lépe než kdykoli dřív. Loni zaznamenala rekordní zisk a letos bude bilance ještě lepší. Sledovanost se letos oproti loňsku zvýšila o 51 procent, řekl Zucker agentuře Reuters.

Narychlo svolanou tiskovku, na níž měl Trump původně představit nového kandidáta na úřad ministra práce Alexandera Acostu, neměl původně Bílý dům v plánu. Jejím ohlášením byli podle AP překvapeni i prezidentští poradci. Trump konferenci osobně řídil a slovo dával i zpravodajům médií, která označuje za nečestná. Prezident jejich dotazy hlasitě hodnotil a několikrát vyzval přítomné, aby mu dávali „pěkné“ dotazy.

S reakcí na Trumpovu tiskovou konferenci se v pátek ohlásil australský premiér Malcolm Turnbull, podle něhož Trump kritikou médií ztrácí čas. „Velký politik Winston Churchill kdysi řekl, že politici stěžující si na média jsou podobní námořníkům, kteří si stěžují na moře,“ řekl při své návštěvě Nového Zélandu.

 

yokky ( 17. února 2017 14:52 )

Novinari to je verbes nejhorsiho razu.Lzou,prekrucuji pravdu,hraji si na politiky,strasne chytri jako radio Jerevan.bezpaterni lide,,,,

misha46 ( 17. února 2017 14:47 )

Ulhana, slunickarska media. Stejně jako u nás ČT. Všichni už to naštěstí vědí. Teď si platí PR agenturu, aby jim vylepšila pověst. Přesněji řečeno, začala lidem vymivat mozky.

ivoadler ( 17. února 2017 14:41 )

Urážkám tisku od Trumpa se nedivím. Ale to není to hlavní. Donald už by se měl zklidnit a říct jasně, jak dál v zahraniční politice, zejména ve vztahu k Rusku. Vztah USA - Rusko je úhelným kamenem mezinárodní politiky a mně připadá, že Trump lítá ode zdi ke zdi.

Zobrazit celou diskusi