Japonský filmový festival slaví již 10. ročník. V předešlých letech volili organizátoři téma jídla nebo smrti. Tentokrát, k příležitosti 60. výročí diplomatických vztahů Česka s Japonskem, byl zvolen smích.

Zajímavé je, že ač si řada Čechů myslí, že Japonci se v emocích krotí, opak je pravdou. Smích se v japonské kultuře objevuje velmi často.

 „Smích byl na samém počátku japonských dějin a hrál v nich častěji, než by cizince napadlo, zcela zásadní roli. Kdyby se chechotem nepovedlo před věky vylákat z jeskyně sluneční bohyni Amaterasu, svět by dodnes tonul v temnotě. Že prostřednictvím absurdního humoru dosahovali zenoví mistři osvícení, je všeobecně známo, ne každý si ale uvědomí, jak zásadní roli mohl hrát humor pro samuraje v dobách bratrovražedných bojů,“ vysvětlovala jedna z organizátorek Haruna Honcoopová.

Velvyslanec Tetsuo Yamakawa upozorňoval, že Japonci se také moc rádi smějí, ale mají svůj specifický druh humoru. „Ten japonský je jasný. V tom českém se zatím mnohdy ztrácím,“ smál se Yamakawa.

V rámci týdne festivalu mohou lidé zhlédnout nejrůznější snímky. A to ať už filmové novinky, tak snímky, které měly v minulosti u diváků úspěch. Součástí festivalu bude i doprovodný program, který se bude soustřeďovat na víkend. Těšit se tak můžete na představení tradičních frašek kjógen, hudební happening s bubny taiko, ale i na přednášky, dílny pro celou rodinu nebo sympozium o žánrech manga a anime.

Podívejte se, jak vypadalo zahájení:

Fotogalerie
9 fotografií