Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Gábi se nebojí zeptat: Jsou Češi v sexu prudérní oproti jiným národům?

Video se připravuje ...
VIDEO: Adam Balažovič/BPŽ
18. února 2017 | 06:00

Denisa Palečková je specialistka na sexualitu, partnerské vztahy, tantru a mnoho dalšího. Také ona přišla odpovědět na několik otázek, které se týkají sexu. Jak jsme na tom jako národ se sexualitou – máme s ní problém?

"České ženy a muži mají takové normální problémy se sexualitou. V porovnání s jinými národy bych řekla, že jsme na tom mnohem lépe. Vyučovala jsem ve svém oboru i v Dánsku, Belgii a Anglii, a když Českou republiku pozoruji, musím říct, že jsme takový sexuálně radostný stát. Máme to mnohem jednodušší než nábožensky laděné Slovensko, Rakousko nebo i Itálie. Přesto – aniž si to uvědomujeme – máme v sobě hodně studu a určitého provinění," vysvětlila nám Denisa Palečková.



"V podstatě se všechno váže na křesťanskou tradici. Stále máme ve svých buňkách takové to: Fuj, nesahej si tam... Nebo: O tomhle se nemluví. Nebo: To se nedělá. Takže všude jsou nahá těla v reklamách, v časopisech se mluví o sexu a všeho je kolem nás spousta, přesto je to oblast, kde jsme hodně zranitelní. Bojíme se tuto oblast autenticky sdílet, je tam více křehkosti. Stále si toho spoustu schováváme pro sebe – víc, než se na první pohled zdá."