Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Mládkova novela ukončí „smlouvání“ s operátory a zakonzervuje ceny, varuje úřad

Autor: ČTK, deb - 
16. února 2017
16:17

Zákaz individuálních cen volání pro spotřebitele, který obsahuje návrh novely telekomunikačního zákona, by mohl vést k zakonzervování mobilních tarifů v odvětví. Ve čtvrtek to potvrdil mluvčí Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Martin Drtina.

Ustanovení, na něž upozornil iDNES.cz, obsahuje novela, kterou ve středu odeslal na vládu ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Operátoři by tak již nemohli ve snaze o udržení zákazníka, který chce odejít ke konkurenci, nabízet slevy nebo speciální levnější tarify.

„Návrh zakázání individuálních cen pro spotřebitele s námi nebyl konzultován a nechápeme jeho motivaci. Z našeho pohledu dochází k omezení autonomie vůle smluvních stran a k velkému nebezpečí zakonzervování cen v segmentu, kde již nyní, po protispotřebitelské novele, neprobíhá intenzivní soutěž,“ uvedl Drtina.

„Doplnit si chybějící kritérium Airtours rovnou zákonem je nebývalá drzost. MPO znamená Ministerstvo Pro Operátory?“ uvedl k navrhovanému paragrafu na Twitteru Mládkův vládní kolega, ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

„Není to pozitivní krok. Zajímalo by mě, co k tomu ministerstvo vedlo. Jediná konkurence, která na mobilním trhu trochu funguje, je vyhrožování tím, že odejdu za lepší nabídkou. Když se spotřebitel choval aktivně, mohl dostat solidnější nabídku,“ reagoval pro iHNed.cz právník dTestu Miloš Borovička.

O cenách mobilních dat se v posledních týdnech rozproudila na politické scéně velká debata. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) kvůli tomu minulý týden jednal se šéfem ČTÚ Jaromírem Novákem a se šéfem Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Janem Rafajem. Chce zrychleně prosadit novelu, která by zvyšovala až na 50 milionů korun možné postihy, které může operátorům dát za prohřešky telekomunikační úřad. Novým deliktem by bylo nedodržování podmínek přidělení frekvence. Předloha má taky zkrátit dobu přechodu zákazníka k jinému operátorovi na deset dní.

joudajoudovy ( 17. února 2017 07:15 )

socani, honem, honem, konec se blizi a proto je nutne zvysit tempo hrabave, ze? konzervator zakonzervuje a cesi se jeste radi vrati k pevne tel.lince. a dale, jak jinak pred volbami omezit diskuse na internetu. nez se fizlove prokousi IP adresami, zvyseni cen zabira okamzite. socani, to jste si timto zlepsovakem opet nakaleli do bot a oddalili se od vysnenych koryt.

boxer ( 16. února 2017 20:55 )

Uvědomuješ si,že jdeš proti lidem !!!!! Vůbec bych se nedivil,kdyby Ti někdo změřil teplotu čůrem !!!!! K.H.U.N.D.O

Heliber ( 16. února 2017 20:20 )

To si můžeš všimnout, že tady jsou odsouzeni nevinní a opravdoví šmejdi jsou jen za svědky. A k tomu jim dopomáhají i takoví neumětelové a zrůdy, jako je Mládek a Sral botka.

Heliber ( 16. února 2017 20:17 )

Je mi líto, ale musím souhlasit, že Mládek je zralý na ... (no pochvala to nebude)!!!

Heliber ( 16. února 2017 20:13 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa