Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Kubera slavnostně típne poslední cigaretu, kvůli náměstkyni

Autor: Václav Lang - 
20. února 2017
06:02

Ačkoli pod tzv. protikuřáckým zákonem už je i prezidentův podpis, ještě o něm uslyšíme. Odpůrce zákona, senátor Jaroslav Kubera (ODS), už pracuje na ústavní stížnosti. Naproti tomu propagátorka návrhu, náměstkyně ministerstva zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová (ČSSD), zase připravuje metodiku a chystá na konec května slavnostní ceremoniál k ukončení éry kuřáckých restaurací. Hlavní roli v něm má sehrát právě Kubera.

Poslední květnový den se stane historickým milníkem českého restauratérství. Začne totiž platit zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, zkráceně protikuřácký zákon.

Ministerstvo v těchto dnech pracuje na metodice, která jasně vyloží některé sporné záležitosti v zákoně. Chystá také kampaň, v níž chce nabídnout potřebnou pomoc těm, kdo chtějí skoncovat s kouřením.

Kubera si přinesl na debatu o „protikuřáku“ i pomůcku. Kubera si přinesl na debatu o „protikuřáku“ i pomůcku. | ČTK

Na opačném břehu stojí místopředseda Senátu a vášnivý kuřák Jaroslav Kubera (ODS), který už sepisuje stížnost k Ústavnímu soudu. Ta se však bude týkat pouze ustanovení o alkoholu, například toho, podle něhož má pro hostinské platit zákaz nalít osobám, u kterých se dá předpokládat, že by pak mohly způsobit úraz nebo škodu.

Kubera típne poslední cigaretu

„Na kouření musíme jít jinak, tam musíme přes Evropskou unii, zabít je vlastními zbraněmi – ochranou menšin a tak dále. Na to je dostaneme. Budeme chtít vytápěné kuřárny v každém podniku, žádné vyhánění na mráz,“ uvedl Kubera pro Blesk.cz.

Náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová Náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová | Blesk - Ladislav Křivan

Podle Arnoštové se resort i přes výtky k žádným změnám nechystá. „Je to kompromisní řešení. Teď určitě nechceme připravovat žádnou novelizaci, teď se musíme připravit na květen, kdy zákon nabude účinnosti. Také připravujeme akci Den posledního típnutí, akorát hledáme někoho, kdo to típne,“ dodala s úsměvem.

 

Přála by si prý, aby se tohoto slavnostního aktu v předposlední květnový den zhostil právě Kubera, který při projednávání zákona v Senátu mimo jiné prohlásil, že z náměstkyně dostane infarkt. Ale její nabídku klidně přijme. „Já ji mám rád, klidně pro ni tu cigaretu típnu,“ řekl pro Blesk.cz.

bizon_pepa ( 21. února 2017 14:26 )

Ty pani moc nerozumim. Jde o absolutni zakaz koureni v restauracich a ona mluvi o kompromisu.

richman ( 20. února 2017 14:49 )

Volič Top 09? = zloděj, podvodník, ochasta, intrikan, zakomplexovanec, ritopich, omezenec, hňup, bezmozek, slaboch, srab, uchyl, nemakačenko, buzerant, pedofil, pacient PL...tedy:zdenekk, informatik, ignotus, socan68, parizanka_michel, karel_klafunda.. udavači a bezcharakterni lůza. Ano, toto jsou voliči Top 09

gabreta ( 20. února 2017 13:21 )

Že bys mi ho taky přeblafnul? Netáhlo černý!!!

krutasbimbo ( 20. února 2017 12:38 )

Kubero!!!!kuřák co típne na staří retko si uškodí, zhebnou plíce žalem po nikáči.

zlobit ( 20. února 2017 11:26 )

V práci mají všichni pracovat a nechodit kouřit. To si mají nechat na doma.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa