Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Syndrom sedavého zaměstnání: 3 rady, které pomohou od bolestí!

/
  • Syndrom karpálního tunelu, pálení očí a především bolesti zad – to jsou neduhy, které nás trápí při sedavém způsobu práce.
    Syndrom karpálního tunelu, pálení očí a především bolesti zad – to jsou neduhy, které nás trápí při sedavém způsobu práce. (Shutterstock.com)
    21. února 2017 ● 09:31

    Syndrom karpálního tunelu, pálení očí a především bolesti zad – to jsou neduhy, které nás trápí při sedavém způsobu práce. Poradíme, jak správně sedět, abyste se nepříjemnostem vyvarovali.

  • 1.

    Za »karpál« může myš

    Při práci s počítačem hrozí syndrom karpálního tunelu, který vzniká kvůli chybným návykům při práci s klávesnicí nebo myší. Důvodem je přetěžování při ohýbání zápěstí a prstů. Mezi typické projevy karpálního tunelu pak patří bolesti v zápěstích, které doprovází brnění, necitlivost a ztuhlost. „Problémem je dlouhodobý, vynucený úchop ruky při práci na počítači a hlavně s myší. Ten přetěžuje svaly předloktí i ruky a také vazivové tkáně v této oblasti,“ vysvětluje primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí Michaela Tomanová a radí: „Pořiďte si ergonomickou myš, klávesnici a podložku. Občas si udělejte alespoň jeden cvik, při kterém si protáhnete paži a ulevíte si od strnulé pozice.“ Například můžete celou paži včetně zápěstí a prstů (buď ve visu, nebo na stole) dát do opačného postavení než při práci s myší. To znamená, že paži vytočíte zevně a s mírným odporem protáhnete včetně ruky.

    Počítač patří kmetlám našeho zdraví.
    Autor: ČTK

  • 2.

    Šetřete oči

    Práce s počítačem představuje velkou zátěž pro oči. Jste dlouhodobě nuceni dívat se na jedno místo, což není pro zrak přirozené. Oči pak nepříjemně pálí, řežou či slzí a často se přidává i bolest hlavy. Existuje však několik tipů jak své oči chránit.  Dlouhodobé únavě zraku zaostřením na jedno místo je oné předejít pravidelnými pauzami. Pomůže i pohled z okna, kdy zaostříte na vzdálené předměty. Nepodceňujte také kvalitu monitoru. Vyplatí se používat LCD monitory s dostatečnou úhlopříčkou.

    bolavé oči i bolesti hlavy
    Autor: Shutterstock

  • 3.

    Nezdravé sezení na židli

    Při sedavém zaměstnání je nejhorší strnulá a mnohdy nepřirozená poloha těla. K rizikovým partiím patří krční páteř, ramena, předloktí a následně úpony svalů v oblasti loktů, zápěstí i prstů. Rady, jak ulevit páteři, nejsou až tak složité. Dělejte si přestávky, projděte se, protáhněte. „Správný sed vypadá tak, že obě nohy jsou opřené celým chodidlem o podlahu, rozkročené asi na šířku pánve. Tento posed je spíše typický pro muže a ženám občas dělá problémy, proto je ze začátku potřeba si na to opravdu zvyknout a nedávat nohy přes sebe,“ varuje primářka Tomanová. Kotníky, kolena a kyčle by měly ideálně svírat pravý úhel. Tělo by mělo být pokud možno vyvážené všemi směry, včetně hlavy. Velmi důležité je měnit občas polohu a podepřít si tělo tak, aby si svaly odpočaly.

    bolesti zad
    Autor: profimedia.cz

Dnešní horoskopy