Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Plošná prevence proti nachlazení. Vědci chtějí lidem do jídla dávat vitamin D

Autor: nka - 
16. února 2017
12:40

Významnou roli v prevenci proti nachlazení hraje vitamin D. A jeho plošné přidávání do potravin nebo pravidelná konzumace jako doplňku stravy by před rýmou a kašlem každoročně uchránila miliony lidí. Napsal to server The Telegraph s odkazem na studii britských vědců.

Výzkumníci dali dohromady údaje ze studií, které zkoumaly účinky vitaminu D na projevy infekcí dýchacích cest u celkem téměř 11 tisíc lidí z celého světa.

Podle jejich zjištění pravidelné dodávky vitaminu D do organismu snížily počet pacientů s nachlazením o 12 procent. Nemocí z nachlazení přitom podle BBC alespoň jednou do roka onemocní 70 procent z 65milionové britské populace.

„Náš výzkum dal první jasný důkaz toho, že vitamin D opravdu chrání před respiračními onemocněními,“ řekl Adrian Martineau, šéf výzkumného týmu.

Mechanismus účinku vitaminu D zřejmě spočívá v tom, že v plicích podporuje tvorbu peptidů bojujících s mikroby. Tím posiluje lokální imunitní systém.

Nedostatek vitaminu ze slunce mají i mladí lidé

Už dlouho je známo, že vitamin D má stěžejní roli v mineralizaci kostí, protože ve střevech podporuje vstřebávání vápníku.

V lidském organismu se vytváří po vystavení kůže slunečním paprskům. Během zimních měsíců hrozí jeho nedostatek obzvlášť starším lidem, kteří méně vycházejí ven a navíc mají méně receptorů nutných k syntéze vitaminu. V zemích, kde je velkou část roku chladno a intenzita slunečního záření je nízká, ale sníženou hladinou vitaminu D často trpí i mladí lidé.

V běžné stravě je většinou obsah vitaminu D zanedbatelný, vyšší množství obsahují jen tučné ryby, játra a vaječný žloutek. Britští vědci proto ve své studii doporučují zvážit plošné obohacování potravin vitaminem, které by podle nich před každoročním ochořením mohlo uchránit miliony lidí.

„Naše studie posiluje argumenty pro zavedení potravinové fortifikace s cílem zvýšit hladinu vitaminu D u obyvatelstva v zemích, jako je Británie, kde je jeho nedostatek běžný,“ dodal Martineau.

V posledních letech se často diskutuje i o jiných úlohách vitaminu D v organismu. Jeho receptory byly totiž objeveny téměř po celém těle, i ve tkáních, které nemají ke kostní mineralizaci žádný vztah. Mluví se o jeho roli v prevenci a léčení široké škály onemocnění od rakoviny až po psychiatrické poruchy. Tyto informace ale zatím výzkum spolehlivě nepotvrdil.

Omasta ( 16. února 2017 14:06 )

Lidi si ani neuvědomují, že se mohou a také po vysokých dávkách 5000 µg předávkují. A pak budou hledat novou léčbu otravy vitamínem D3. Projevuje se to malátností, únavou, ze které se nedá vyspat a zároveň určitou excitovaností a podrážděním. Přidávají se k tom bolesti zad, kloubů a hlavy, často i vysoký krevní tlak. A tady vám teprve může pomoct zdroj síly našich babiček - vitamín K2. Celoplošně nedostatkový vitamín, který chybí i domácím zvířatům a psům.

Omasta ( 16. února 2017 13:58 )

Vitamín D3 se stal tak oblíbený proto, že stojí jen 100 Kč na měsíc. je to výborný způsob, jak přimět k nákupu lidi, kteří nemají dost peněz. A přesto budou spokojení, že si odnášejí módní šlágr. Ale pisatel článku nepochopil, že je to jen fígl, jak navyšovat tržby a nadšeně se rozplývá, že objevil zázračný všelék. Samozřejmě, že je to nespasí.

Zobrazit celou diskusi