Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pospíšil na jaře ohlásí kandidaturu na Hrad. Už shání peníze na kampaň

Autor: Jakub Veinlich - 
19. února 2017
07:01

Europoslanec Jiří Pospíšil (zvolený za TOP 09) s případnou kandidaturou na post prezidenta napíná českou veřejnost už řadu měsíců. V rozhovoru pro Blesk.cz ale promluvil o tom, jak by mohla vypadat jeho kampaň, kolik by za ni zaplatil i o tom, jak by to bylo s jeho mandátem europoslance. Důležité rozhodnutí prý učiní v průběhu jara. 

Vy stále zvažujete případnou kandidaturu na prezidenta. Jak je ta úvaha daleko?

Platí, co jsem řekl, zvažuji kandidaturu. Rozhodnutí učiním v průběhu tohoto jara. V tuto chvíli komunikuji s Kroměřížskou výzvou a budu se účastnit jejích veřejných debat, které budou probíhat v jednotlivých krajských městech. A po skončení těchto veřejných debat se definitivně rozhodnu.

Co vás tedy může přimět k tomu, abyste do kandidatury po těchto debatách šel?

Pro mě je důležité, abychom našli kandidáta, který bude schopen být ideovým oponentem Miloše Zemana. To znamená, bude ztělesňovat jiné hodnoty než ty, které reprezentuje Miloš Zeman. Je důležité najít člověka, který se bude chovat, v případě, že bude zvolen prezidentem, jinak než Miloš Zeman. A pokud se takový člověk najde, tak já rád takového člověka podpořím. Pokud se takový kandidát nenajde a ucítím během debat, které budou během tohoto jara, podporu od veřejnosti, pak sám případně budu kandidovat. Mým cílem není za každou cenu uspokojit svou ambici být kandidátem v prezidentských volbách, ale udělám vše proto, abychom v příštím volebním období měli jiného prezidenta, který bude lépe reprezentovat Českou republiku.

O Donaldu Trumpovi diskutovali ve Studiu Blesk europoslanec a exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (za TOP 09) a mluvčí prezidenta Zemana Jiří Ovčáček. O Donaldu Trumpovi diskutovali ve Studiu Blesk europoslanec a exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (za TOP 09) a mluvčí prezidenta Zemana Jiří Ovčáček. | Blesk / Michal Protivanský

Takže v případě potřeby jste připravený se postavit tváří v tvář Miloši Zemanovi, tedy pokud oznámí svou kandidaturu?

V případě, že se neukáže jiný kandidát, který by měl šanci Miloše Zemana porazit a ztělesňoval by, řekněme, jiný způsob prezidentství než Miloš Zeman, tak bych pravděpodobně kandidoval. Ale jak už jsem řekl, ukáže-li se zde kandidát, který bude mít větší šanci uspět než já a přitom bude zárukou toho, že v případě zvolení bude prezidentem, který hájí lidská práva, který má prozápadní politickou orientaci, který bude společnost spojovat, nikoli rozdělovat, tak já takového kandidáta podpořím. Pro mě je prostě důležitá ta změna.

A chtěl byste být eventuálně lidovým kandidátem – kdy byste musel sesbírat 50 tisíc podpisů pro svou nominaci, anebo byste se chtěl opírat o podporu některých politických stran a hnutí?

Pokud bych se rozhodl kandidovat, tak bych určitě sbíral podpisy občanů. Takže bych chtěl být spíš kandidátem lidovým. Na druhou stranu, pokud by mě podpořily jako kandidáta i demokratické politické strany, tak to v takové kandidatuře může pomoci. Ale já o žádnou podporu nyní primárně neusiluji.

Už ale určitě přemýšlíte, jak byste se v takové kampani choval… Vzdal byste se v případě kandidatury funkce europoslance, tak abyste měl na kampaň dostatek času?

Nevzdal bych se mandátu europoslance, protože ještě, než občané provedou samotnou volbu, tak by to nemělo logiku. Na druhou stranu nejsem příznivcem kumulace funkcí, tak jak jsem mnohdy u nás svědkem, kdy je poslanec zároveň starostou nebo hejtman senátorem.

Z jakých zdrojů byste vůbec tu svou kampaň financoval?

Já už samozřejmě tyto věci sonduji. Pokud bych se nakonec rozhodl, tak budu dělat určitě nízkorozpočtovou kampaň a spíše bych se rád opíral o větší množství menších podporovatelů. Jak se říká, v tuto chvíli „zkoumám terén“. I toto pro mě bude důležitý faktor, byť si nemyslím, že peníze jsou pro kandidaturu to nejdůležitější. I za méně peněz si myslím, že se dá udělat slušná volební kampaň. Když se podíváte do minulosti na bohaté a příliš nabubřelé volební kampaně, tak příliš velkolepá volební kampaň může mít v samotném výsledku jiný účinek a může voliče odradit.

Když říkáte, že by ta vaše kampaň byla nízkonákladová, kolik byste do ní investoval?

Já se samozřejmě snažím mluvit s některými firmami, ale nechci být zavázán žádné velké firmě, nechci být politik, který potom ve své funkci „splácí“ svým rozhodováním dluhy těm, kteří mě do té funkce prosadili, protože mi zaplatili kampaň, tak to není můj politický styl. Takže záleží na tom, co bych byl schopen vybrat. Ta kampaň by byla asi kolem deseti milionů. 

Ještě před prezidentskou volbou nás ale čekají volby do Poslanecké sněmovny. Do nich budete chtít také nějak zasáhnout?

Já zastupuji české občany v Evropském parlamentu, a proto nehodlám usilovat o žádnou funkci v Poslanecké sněmovně, takže se do těchto voleb určitě nezapojím.

A co říkáte prohlášení předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska, který věří, že strana, na jejíž kandidátce jste kandidoval do EP, získá při těch sněmovních volbách alespoň dvouciferný výsledek? A pokud strana nedopadne dobře, tak už se dál nebude ucházet o post předsedy.

Já samozřejmě přeji TOP 09 co nejlepší volební výsledek. Říkám to jako občan, který podporuje pravici a říkám to také jako europoslanec, který byť nezávislý, tak byl zvolen na kandidátce TOP 09 a STAN. TOP 09 je tedy jedna z mých partnerských stran, se kterou komunikuji a spolupracuji, ale zdůrazňuji, že nejsem jejím členem. A v případě, že ten výsledek nebude dobrý, tak si myslím, že je správné, pokud to vedení strany z toho vyvodí důsledky.

VŠE O PREZIDENTSKÝCH VOLBÁCH 2018 ČTĚTE ZDE

Doporučujeme
Video se připravuje ...
Další videa