Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Začněte platit, nebo utlumíme závazky, pohrozil americký ministr státům NATO

Autor: ČTK, deb - 
15. února 2017
18:55

Americký ministr obrany James Mattis ve středu v Bruselu důrazně vyzval evropské spojence v NATO ke zvýšení obranných výdajů. Podle podkladů pro nynější schůzku ministrů obrany členských zemí aliance Mattis prohlásil, že pokud se spojenci nechtějí dočkat utlumení spojeneckých závazků USA, měly by všechny státy ukázat svou podporu společné obraně.

Generální tajemník aliance Jens Stoltenberg před novináři reagoval poznámkou, že zvýšení obranných výdajů je v zájmu všech členů NATO a on vítá každý tlak, který k takovému vývoji přispěje.

Americký ministr obrany už při příchodu na středeční schůzku označil Severoatlantickou alianci za základ transatlantické vazby a poznamenal, že zvýšení obranných výdajů Evropy a Kanady je podle americké strany spravedlivý požadavek.

„Ministr Mattis dal najevo jednoznačnou podporu NATO, transatlantické vazbě a významu posílení aliance,“ řekl na tiskové konferenci Stoltenberg. „Zároveň podtrhl význam spravedlivého sdílení nákladů a toho, aby ty státy, které neplní dvouprocentní cíl (HDP), zvýšily své obranné výdaje,“ dodal s tím, že mnozí tito spojenci představili plány a závazky, jak to skutečně udělat.

Na otázku, jak interpretuje Mattisova slova o možném utlumení amerických závazků vůči NATO, Stoltenberg reagoval poznámkou, že Američané v současnosti například zvyšují svou podporu evropské bezpečnosti a nyní jsou odhodláni v tom pokračovat. „Poprvé za mnoho let vidíme rozmísťování nových amerických sil v Evropě, je tu nová brigáda, více amerického vybavení, cvičení a amerických zásob,“ připomněl.

krllo ( 15. února 2017 19:45 )

 Má pořádný pytlíky pod očima ten jenerál. Moc chlastá ten zelený mozek. A to mu máme platit ??

demiro ( 15. února 2017 19:40 )

"Západní hodnoty"??? Tak co dělá NATO v celém světě, včetně tak zvané "armády ČR", která jezdí na zahraniční mise do Afriky, Afghanistánu atd., ale hranice Evropy nestřeží nikdo!!! K čertu s takovým NATO, jako občan ČSSR jsem se cítil bezpečněji s Československou armádou a Varšavskou smlouvou...

nabuchodonozor ( 15. února 2017 19:39 )

Co dělá NATO pro to, aby zbavila Evropu nežádoucích vetřelců? Nic, tak proč jim ještě platit a posílat své hochy do válek, které s námi skutečně nemají nic společného? Vystoupúit z NATO i EU je jediné slušné řešení.

agfor ( 15. února 2017 19:16 )

Tak fajn, česká armáda si konečně přestane hrát na okupanty v zemích, do kterých jim nic není a nebudou tak hájit americké zájmy. Když to udělá víc zemí, může si USA strčit NATO za klobouk.

sronin ( 15. února 2017 19:13 )

 utlumte se tak, že potáhnete ... nikdo o vás nestojí

Zobrazit celou diskusi