Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zoufalá vdova po Ransdorfovi: Úřady nám nabídly jen kontakt na advokáta

Autor: Václav Lang - 
15. února 2017
14:05

Vlasta Ransdorfová s dcerou Anetou stále čekají na informace z případu jejich zesnulého manžela a otce, europoslance za KSČM Miloslava Ransdorfa. V den jeho nedožitých 64. narozenin si posteskla, že jí nikdo z českých orgánů příliš nepomohl.

Zhruba před měsícem uplynul rok od úmrtí jednoho z nejvýraznějších členů komunistické strany Miloslava Ransdorfa. Tomu předcházelo jeho zadržení v bance ve švýcarském Curychu. Vlasta Ransdorfová se tehdy obrátila na vrcholné české politiky s žádostí o pomoc s vyšetřováním okolností europoslancova úmrtí. Mnoho pomoci se jí ale podle jejích slov nedostalo.

Video  Projev Vlasty Ransdorfové na pohřbu jejího manžela  - Zbyněk Pecák
Video se připravuje ...

„Ozvali se mi z ministerstva zahraničních věcí a nabídli mi, že mi zprostředkují kontakt na advokáta, který se věnuje švýcarským kauzám. Tak teď na ten kontakt čekám. Vzhledem k tomu, že od manželova úmrtí uplynulo víc než rok, tak je to výsledek zatím dosti hubený,“ posteskla si vdova ve středu na slavnostním otevření Knihovny Miloslava Ransdorfa v pražských Nuslích.

Víc světla do případu nevnesla ani policie, která případ řeší. „Od kriminální policie nemám nové informace. Dvakrát jsme nahlíželi do spisu. A Švýcarsko zatím nekomunikuje,“ uvedla Ransdorfová.

Chovanec: Čeká se na Švýcary

Ta se po smrti svého manžela obrátila s žádostí o pomoc kromě ministra zahraničí také na vedení komunistické strany, na premiéra Bohuslava Sobotku nebo na ministra vnitra Milana Chovance. „Podle informací, které mám, se čeká na informace ze švýcarské strany,“ řekl Chovanec v den výročí Ransdorfovy smrti, 22. ledna pro TV Nova. Ministerstvo zahraničí, vedené Lubomírem Zaorálkem (ČSSD), zase uvedlo, že pozůstalí odmítli nabízenou pomoc s hledáním vhodného kandidáta.

„Nevíme, proč vlastně byl otec zadržen. Nevíme, proč policie nenašla léky, o které otec žádal a které měl v autě. Vůbec nevíme, jaké léky během zadržení vlastně dostal. Nechápeme, proč tyto informace švýcarská strana tají,“ uvedla tehdy Ransdorfova dcera Aneta.

Video  Projev dcery Miloslava Ransdorfa na jeho pohřbu  - Zbyněk Pecák
Video se připravuje ...

Podle původních informací měla být příčinou úmrtí mozková příhoda. Objevily se ale také různé konspirační teorie. Vdova po europoslanci se domnívá, že mu život ukrátila tzv. švýcarská kauza. Právě kvůli podezření, že byla na Ransdorfa narafičená, se obrátila na politiky.

Ransdorfa zadrželi 4. prosince 2015 švýcarští policisté. Podle původních informací se měl snažit spolu se třemi Slováky vybrat na falešné doklady 350 milionů eur (v připočtu téměř 10 miliard korun). Jak ale potom politik upřesnil, jel do Curychu zprostředkovat kontakt mezi bankou a jejím klientem, který ho o to požádal. Jak se později ukázalo, jednalo se o dříve trestaného podvodníka, kterému ale Ransdorf nadále věřil. Podle některých názorů se mohlo jednat o tzv. nigerijský dopis.

V květnu loňského roku švýcarská prokuratura zrušila trestní stíhání Ransdorfa a dalších tří mužů. Tamní úřady údajně přiznaly zadrženým odškodné. Podle Vlasty Ransdorfové jí ale nikdo žádné odškodné nenabídl, ani se ji nesnažil kontaktovat.

sensadrak ( 15. února 2017 18:38 )

Proč tam chodil? Z čiré chamtivosti, myslel, že mu z toho něco kápne, ale naletěl, každému naletěl, jako s těmi padělanými obrazy.

fjdksla ( 15. února 2017 16:25 )

OK, souhlas. Takže až se v cizině dostanete do úzkých, kompetentní české úřady se na vás v.y.s.e.r.o.u, protože jste do té ciziny nemusel jezdit.

ellenic ( 15. února 2017 16:13 )

Žil tak jak žil, nechápu, proč do té banky chodil, mohl to odmítnout. Ještě se mi nestalo, aby mne někdo požádal vyzvednout miliony z banky ve Švýcarsku . Vdova to teď nemůže vydýchat, ale určitě je na tom mnohem lépe jako vdova po euro poslanci, než desetitisíce jiných vdov v ČR, které dostanou po manželovi pouhý střípek jako vdovský důchod .

fjdksla ( 15. února 2017 15:42 )

Způsobil tři drobné automobilové nehody s nepatrnými následky (odřené dlaně a kolena, škrábanec na laku auta), a prokázal třemi oficiálními potvrzeními, že byl ten den v EP na konferenci a holandský bulvární novinář lhal.

ibuprofen ( 15. února 2017 15:38 )

Po třídenní vazbě bez potřebných léků a po odkočírování 8 hodinové cesty taky nebudeš vypadat jako ze žurnálu, Eliško.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa