Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vláda odložila maturity z matematiky. Valachová se nedopočítala ministrů

Autor: ČTK, mah - 
15. února 2017
13:10

Stále není jasné, kdy budou muset žáci středních odborných škol maturovat z matematiky. Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) totiž na středečním jednání vlády požádala o posunutí bodu na příští jednání. Nelíbila se jí nízká účast ministrů.

Středečního zasedání kabinetu se neúčastní například vicepremiéři Andrej Babiš (ANO) a Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) nebo ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Právě jeho resort přitom nadále nesouhlasí s tím, aby se povinná maturita z matematiky týkala i zemědělských oborů.

Vláda o povinné maturitě z matematiky jednala již v prosinci. Tehdy pouze schválila, že bude od jara 2021 zavedena na gymnáziích a lyceích. Ministři se neshodli, na kterých odborných školách by se od jara 2022, nebo 2023 mělo z matematiky povinně maturovat.


Ministryně stejně jako v prosinci i tentokrát navrhuje, aby se to týkalo 104 oborů. Jednalo by se o všechny odborné střední školy s výjimkou zdravotních, sociálních a uměleckých oborů. Pokud by bylo zastoupení středoškoláků v jednotlivých oborech stejné jako na jaře 2016, maturovalo by povinně z matematiky po jejím zavedení na odborných školách 91 procent žáků.

Matematika bývá předmětem, ze kterého propadá nejvíce maturantů. O zavedení povinné maturity měli zájem zaměstnavatelé reprezentovaní Svazem průmyslu a dopravy. Bývalý ministr Marcel Chládek (ČSSD) ji chtěl spustit už v roce 2019, ale Valachová to odložila. Studenti středních škol, kde bude zavedena, budou povinně maturovat ze tří předmětů. Vedle českého jazyka a matematiky to bude cizí jazyk.

11karel11 ( 15. února 2017 20:18 )

Maturita z matematiky se nehodí na každého. Pokud je student zaměřen umělecký, taj je to ztráta času, Rovněž sportovec také ztráta času. Pokud bude studovat vysokou technickou školu, tak je maturita na místě. Dělat něco zbytečně je velká ztráta času.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa