Legendární vilová čtvrť v srdci Prahy 6 – Hanspaulka – je v poslední době středem pozornosti mnoha obyvatel městské části. Protesty ve formě petic a kritických komentářů na stranu magistrátu započal dopis radního pro oblast majetku Karla Grabeina Procházky (ANO).

Tomu vadí, že si lidé na zelených plochách uprostřed jedné z největších pražských městských částí pořádají kulturní volnočasové akce nebo hudební koncerty. V dopise vyzval radnici k tomu, aby pozemky převedla zpátky pod Magistrát hlavního města Prahy. To vyvolalo překvapení v městské části a kritický ohlas veřejnosti.

Proti lidem

„Zásadně nesouhlasíme s převedením pozemků městské zeleně v okolí hanspaulského zámečku Hlavnímu městu Praze se zákazem dětských volnočasových aktivit a společenských akcí v této lokalitě, včetně hudebních produkcí na nově vybudované pěší zóně z ulice Turkovská,“ píše autor petice Tomáš Stařecký.

Revitalizace prostoru přitom skončila teprve v minulém roce. „Úprava této oblasti byla financována z prostředků Městské části Praha 6 a z fondů Evropské unie, a to přímo s cílem sloužit kromě jiného i kulturním a společenským akcím především obyvatel Hanspaulky a Prahy 6,“ pokračuje Stařecký.

Radnice Prahy 6 hodlá situaci urychleně řešit. „Praha 6 v této souvislosti obdržela oficiální dopis od člena Rady Prahy pana Karla Grabeina Procházky, který má na starosti oblast správy městského majetku. Pan radní v dopise naši městskou část vyzývá k navrácení daného území a zamezení tamní kulturní produkce. Vedení naší radnice se požadavkem bude v nejbližší možné době vážně zabývat,“ řekl pro Blesk.cz mluvčí Prahy 6 Martin Churavý.

Podpisů pod peticí a kritiky však mezitím přibývá nejen na sociálních sítích. „Vzkaz Hlavnímu městu Praze: A kde si děti budou hrát? Kde budou společenské akce? Převod je nesmysl,“ vyjadřuje svůj názor pod peticí Martin Fišar. A přidává se i Iva Kočíková: „Jako bývalá dlouholetá Hanspaulačka doufám, že pozemky zůstanou Praze 6 a hlavně místním lidem!“

Otázkou také zůstává, co by bylo s pozemky poté, co by byly převedeny zpět magistrátu. Místo zeleně by tu totiž mohly vzniknout nové vily nebo dokonce bytové domy a občané by s tím nemohli téměř nic dělat.

„Obávám se, že by byly pozemky po převodu za nějakou dobu nenápadně prodány a byly následně zastaveny bytovou výstavbou, což přináší podstatně vyšší zisky než jakékoliv současné aktivity,“ dodává obyvatel Jiří Zajíček. Zatím jsou však jednání na začátku a není tedy jisté, jak celá věc dopadne. Lidé ale na sociálních sítích v první řadě volají po vysvětlení důvodu takového požadavku. O problému budeme i nadále informovat.