V Kyjích v ulici V Rokytce se na nenápadném místě nachází netradiční stavba. Vzhledem připomíná hrušku a už při příjezdu na místo je patrné, že toto pojmenování je stylové: cesta k domu vede totiž ulicemi „Švestková“ a „Třešňová“.

Originálně pojatý dům, který stojí na podstavci, má ke svému vchodu postavenou plošinu. Na svažitém pozemku se lidem naskýtá výhled na údolí, navržená stavba se podle autora projektu Jana Šépka snaží svým malým objemem i charakterem začlenit mezi sousední vzrostlé stromy.

Nezvyklý půdorys

Obývací pokoj uvnitř domu se orientuje směrem do údolí k nedaleké Rokytce, další pokoje směřují na východ a na jih. Dřevostavba se železobetonovým základem má kruhový půdorys, který na jižní straně přechází ve dva čtverce, které umožňují umístění dvou pokojů. Celý dům má 80 metrů čtverečních.

V Kyjích stojí netradiční dům, který vypadá jako hruška.
Autor: Šépka Architekti

V domě v současnosti nikdo nebydlí, to se ale má podle studia Šépka Architekti brzy změnit. „Majitelé se chtějí stěhovat někdy na jaře, připravujeme nyní všechno na kolaudaci. Cenu si vlastníci nepřejí zveřejňovat, je ale naprosto standardní, jde spíše o nízkonákladový dům,“ prozradil redakci Blesk.cz architekt Jan Šépka.

Sousedé si o domu povídají

Sousedé z ulice a nejbližšího okolí si samozřejmě výrazné stavby všímají a „Dům v sadu“, který vznikal po dobu pěti let od roku 2011, se dostává do sousedských řečí.

V Kyjích stojí netradiční dům, který vypadá jako hruška.
Autor: Tomáš Malý

„Vy myslíte raketu. Říkáme tomu tak, protože když půjdete tady po ulici, odkud je vidět jen vrchní část domu, vypadá to jako z Houstonu, když se stavěly takové ty první představy raketoplánů,“ řekl redakci s úsměvem jeden ze sousedů.

„Když to tu stavěli, bylo to zajímavé. Bylo to tu dlouho rozdělané, ale už to tu uklízeli. Jak dům stojí na té noze, s bratrancem jsme si dělali srandu u piva, že je to postavené na metrovém základu, takže zastavěná plocha je nějaký ten metr. A z toho se městu neplatí,“ dodal s ještě větším úsměvem muž ze sousedství.

„Chodí se sem koukat procesí lidí, já jsem půl roku v důchodu, tak to vidím. Zatím tu ale nikdo nebydlí. Když jsem viděl ty základy, tak jsem si říkal ‚sakra, to bude panelák‘, ale ona z toho vyrostla noha. Můj soused tvrdí, že je to lapač na nepořádek. Když máte zahradu a chcete schovat věci před deštěm, logicky vás svádí dát to k té noze. Opřete si tam třeba kola nebo nějakou krabici,“ zamyslel se nad designem budovy další soused.

Prohlédněte si ovocnou budovu zvenku i zevnitř:

Fotogalerie
47 fotografií