Neuvěřitelný kolotoč informací ohledně městské dopravy zdarma v době, kdy meteorologové vyhlásí v Brně smog, museli Brňané vstřebat během pondělí a úterý. Od informace, že doprava bude jasně zadarmo, přes opatrnější proklamaci, že se »to« musí ještě projednat až po konečný výsledek: Nic zadarmo nebude!

Primátor Petr Vokřál (ANO) toto rozhodnutí zdůvodnil tím, že automobilová doprava není největším znečišťovatelem ovzduší. Z pohledu meteorologů totiž nemá na nynější smogovou situaci doprava zásadní vliv. „Po konzultacích s meteorology jsme došli k závěru, že vysoká koncentrace znečištění nad Brnem nepochází primárně z dopravy. Radikální opatření, které jsme zvažovali, by nepřineslo kýžený efekt,“ řekl primátor Petr Vokřál.

Za špatnou situaci ovzduší mohou podle meteorologů lokální paliva. „Pokud by nejezdilo tolik aut, nějaké snížení znečištění bychom zaznamenali, ale nebylo by to tak dramatické,“ uvedl Robert z Českého hydrometeorologického ústavu.

Radní s myšlenkou zavést MHD zdarma v době smogové situace přišli už minulý týden. Vedoucímu odboru dopravy dali za úkol připravit materiál pro zavedení bezplatné MHD v době smogu. Původně mělo opatření platit do konce února. Primátorův náměstek Martin Ander (SZ), který má na starosti životní prostředí, však v pondělí uvedl, že v úterý navrhne v radě projednat mimořádné opatření, aby MHD byla zdarma už ode dneška (úterý).

Reagoval tak na smogovou situaci, kterou meteorologové pro Brno a následně pro celý Jihomoravský kraj vyhlásili v pondělí. Anderovo prohlášení však vyvolalo mezi koaličními partnery neshody. Vedly k několika vyjádřením, že rada návrh projednávat bude, potom že nebude. Nakonec to vyústilo v oznámení, že MHD zatím zdarma nebude.