Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Cigarety zmizí z restaurací a barů. Zeman podepsal protikuřácký zákon

Autor: ČTK, val - 
14. února 2017
13:35

Prezident Miloš Zeman udělal tečku za několikaletým tažením proti cigaretovému dýmu v restauracích a podepsal v úterý odpoledne tzv. protukuřácký zákon. Počínaje 31. květnem se tak plošně nebude smět kouřit v restauračních zařízeních. Zákon je ale mnohem širší, cigaretový kouř zapovídá i na jiných místech a nařizuje i některá opatření omezující pití alkoholu.

Od posledního květnového dne tak bude platit absolutní zákaz kouření ve vnitřních prostorách restaurací, divadel či kin. Norma možná skončí u Ústavního soudu, napadnout ji chce místopředseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS).

Norma má zavést také zákaz kouření i na nekrytých částech zastávek hromadné dopravy, užívání elektronických cigaret v nemocnicích, školách či nákupních centrech. Tyto cigarety budou podle ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka (ČSSD) povoleny naopak v kavárnách, barech i restauracích. Výjimku budou mít i vodní dýmky. Kritikům zákazu se nepovedlo prosadit zachování oddělených kuřáckých prostor v restauračních zařízeních.

O záměru zakázat kouření v restauracích, jak to již funguje ve většině evropských zemí, se v Česku diskutovalo řadu let. Až současné vládě se ale podařilo dotáhnout tento záměr do zdárného konce.

Sankce pro hospodské

Zákon zakazuje rovněž prodej cigaret v automatech, nelze-li vyloučit jejich zakoupení osobami mladšími 18 let. Návrh počítá se sankcemi ve formě zákazu činnosti až na dva roky za porušení zákazu prodeje cigaret mimo vybraná místa nebo osobě mladší 18 let, případně za prodej alkoholu podnapilému člověku. Také toto ustanovení bylo předmětem námitek, že hospodští nebudou mít možnost podnapilost zjišťovat.

Norma podle ministra rozšiřuje okruh míst, kde bude zakázán prodej tabákových výrobků, elektronických cigaret a alkoholických nápojů, například o pojízdné prodejny. Zákon rovněž zvyšuje sankce za prodej tabákových výrobků a alkoholu. Například v případě prodeje cigaret dětem vládní předloha počítá až s dvoumilionovou sankcí. „Navrhované sankce mají působit především preventivně před porušováním povinnosti. Cílem není trestat,“ zdůraznil v lednu ministr.

lk73 ( 28. února 2017 17:12 )

Ať žije "demokracie"! Samé zákazy, příkazy, co můžem a nemůžem ...Tohle nenapadlo ani komunisty. Do restaurací se vždycky chodilo dát si třeba pivko a k tomu si zakouřit. Za chvilku nám zakážou kouřit i doma, ale ve sněmovně se bude vesele chlastat a hulit pořád jako o život. Hnus, co se u nás děje. Smrady z aut a továren nikomu asi neškodí...

libuska100 ( 15. února 2017 12:38 )

samé zákazy a zákazy...měla jsem jej ráda,ale co poslední dobou dělá,to je hnus...všechno je špatně,ale na to se přijde až později

sportak ( 14. února 2017 20:12 )

tgbg ( 14. února 2017 19:21 )

Impotentní hradní chrchla zákon podepsal, protože sám na sobě pocítil, jaké hrozivé účinky mají cigarety na potenci.

koloman ( 14. února 2017 16:58 )

Ano kouření je každého věc ale srovnávat cigarety s voňavkou může jen vypatlanej blb a tím že cigaretu uhasí rozhodně smrdět nepřestane

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa