Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Rakovina z palmového oleje? „Půl piksly Nutelly už nejím,“ přiznal europoslanec Poc

Autor: Tomáš Polák - 
15. února 2017
05:02

Europoslanec v pořadu Blesku Studio Brusel řekl, že omezil konzumaci Nutelly a to kvůli palmovému oleji. Podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin totiž palmový olej obsahuje vysoké množství karcinocenních látek. Situací se má zabývat i Evropská komise a parlament. Výrobce Nutelly ale veškerá nařčení ze zdravotní závadnosti odmítá a tvrdí, že jejich výrobky jsou bezpečné.

V palmovém oleji se vyskytuje vysoká koncentrace karcinogenních látek. Ve svém posledním zjištění to uvedl Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA). Vysoké nebezpečí hrozí hlavně dětem, těm prý stačí konzumace i malého množství. Podle europoslance Pavla Poce se Evropská komise i Evropský parlament budou po těchto zjištěních „docela určitě“ problematikou víc zabývat.

„S kolegou z Itálie Nicolou Cauputou jsme iniciovali to, že jak zástupci Evropského úřadu pro bezpečnost potravin, tak Evropské komise budou předvoláni do Výboru pro životní prostředí, kde by měli jasně předestřít, jaké budou ty další kroky a především jak rychle dojde k regulaci na evropské úrovni,“ řekl Poc. Ten také upozornil na to, že se zdaleka nejedná pouze o palmové oleje, ale i celou řadu dalších rostlinných tuků, které podléhají rafinaci.

Video  Kvůli palmovému oleji rakovina? Nutellou už se raději nepřejídám, svěřil se europoslanec.  - Tomáš Polák
Video se připravuje ...

Právě při ní dochází k zahřátí oleje až na 240 stupňů Celsia. To je nezbytné pro výrobu olejů. Jenže při této teplotě také vznikají zmíněné karcinogeny.

Celá kauza se těsně dotýká také společnosti Ferrero vyrábějící například oblíbenou Nutellu. Ta palmový olej obsahuje, výrobce se ale brání. „EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin), který analyzoval přítomnost kontaminačních látek v celé řadě produktů a olejů, uvedl, že přítomnost kontaminačních látek závisí na použitých olejích a tucích, jakožto i procesech zpracování, kterým jsou podrobeny. Právě z tohoto důvodu společnost Ferrero pečlivě vybírá kvalitní suroviny a uplatňuje specifické výrobní procesy, které omezují přítomnost kontaminačních látek na minimum, plně v souladu s parametry definovanými EFSA. Navíc naše týmy pro kontrolu kvality neustále sledují takovéto faktory a garantují bezpečnost našich výrobků pro spotřebitele,“ stojí v prohlášení, které firma Blesku zalala.

„Pikslu Nutelly už bych nesnědl“

„Ty teploty vždy budou nad dvě stě stupňů, takže ten problém vždy nastává,“ oponuje ale dál europoslanec. „Mají pravdu výrobci, když říkají, že jejich postupy umožňují, aby oněch nebezpečných látek bylo méně, ale upřímně nikdo moc neví, co to méně znamená,“ pokračoval. I proto se i Poc sám raději Nutelle v nadměrném množství spíše vyhýbá.

„V tuhle chvíli já mám Nutellu moc rád a samozřejmě si ji rád na krajíček chleba namažu, ale upřímně řečeno, dokud nebude jasno, jak to vypadá, tak už to není takovéto, že by si člověk sedl ke knížce a snědl té piksly s velkou chutí půlku, tak to už opravdu ne,“ svěřil se.

Palmový olej navíc trápí také ekologické aktivisty. V lednu Greenpeace obvinila přední britskou bankovní společnost HSBC kvůli zprostředkování vysokých půjček firmám, které vyrábějí palmový olej a podílejí se tak na ničení deštných pralesů. Podle indonéského ministerstva životního prostředí bylo jen od roku 1990 zničeno asi 31 milionů hektarů deštných pralesů. Co s tím? Jediným nástrojem jsou podle Poce obchodní dohody, které se Evropa snaží používat. „Tyhle podmínky se mohou klást, ale je pak otázka, jak jsou vymahatelné,“ dodal.

Podívejte se, co příroda zažívá kvůli honbě za palmovým olejem: