Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Němci si došlápli na české autodopravce v boji s nízkými platy: První pokuta

Autor: Lucie Bednárová je členkou redakčního týmu info.cz - 
14. února 2017
11:00

Německo je po Francii dalším státem, který začal rozdávat pokuty zahraničním dopravcům, kteří neplní povinnosti vyplývající z německé legislativy. První česká dopravní firma, kterou tamní úřady nedávno pokutovaly, se podle zjištění Info.cz proti rozhodnutí odvolala a pokusí se bránit. Autodopravci poukazují na to, že západoevropské státy postupují proti zahraniční konkurenci cíleně a snaží se dopravce z novějších členských států EU, k nimž patří i ČR, vytlačovat z trhu.

První pokuta pro českého řidiče na území Německa dosáhla 2500 eur (67 500 korun). Podle zjištění webu Info.cz ji jeho zaměstnavatel dostal za to, že nedoložil všechny údaje, které si po něm dodatečně vyžádala německá strana. Není známo, o jakou konkrétní firmu se jedná. Jan Medveď ze sdružení autodopravců ČESMAD pouze pro redakci uvedl, že se jedná o menšího dopravce, který nejčastěji provádí přepravy mezi Českem a Německem. Společnost se proti rozhodnutí odvolala a nyní čeká na odpověď. 

Německo je po Francii dalším státem, který zpřísnil kontroly v nákladní a autobusové dopravě a začal za to rozdávat pokuty. Legislativa po zahraničních dopravcích totiž požaduje, aby svým řidičům platili alespoň tolik, kolik je domácí minimální mzda, a také plnili další povinnosti. Mezi ně patří například včasná registrace cesty do zahraničí.

Českým dopravcům se takový postup rozhodně nezamlouvá a považují ho za diskriminační. „Vypadá to, že se kontroly zaměřují speciálně na řidiče ze střední a východní Evropy, tedy i na české řidiče,“ řekl Info.cz Medveď.

Celý článek najdete na webu Info.cz

Profesor ( 14. února 2017 15:02 )

Já byl proti tomu, když jsme do té byrokratické EU lezli. Nejprve ta naše diskriminace na trhu práce. Když do EU dorazili tzv. dříve uprchlíci, později migranti v budoucnu snad to konečně budou nájezdníci a okupanti, tak najednou jim div nehledala sama velká Milka Mrkalová. Teď najednou jim vadí české platy řidičů, no a zítra jim budou možná vadit platy našich dělníků a budou chtít na naše do Reichu dovážené výrobky uvalit clo. Tak jen tak dál, houšť a větší kapky milá EU. Pokud však dojde k nivelizaci platů bude to mít opačný efekt My nedoženeme výši platů vás, tzv. vyspělé země EU, ale v doženete nás druhořadé země EU. Takže si všichni budem rovno, všichni budem míti ho......

Bocian ( 14. února 2017 14:27 )

Proč by měli němečtí zaměstnavatelé být na české otroky hodnější než je český zaměstnavatel ? Stát a vláda a odbory na zaměstnance 30 roků se.re !!! Proto jsme s platy tam, kde jsme - nechudší žebráci v EU.

TrojanSlovakia ( 14. února 2017 12:40 )

 Však voľný pohyb tovaru, služieb, osôb a kapitálu = EÚ, ale, iba smerom zo západu na východ. Nie opačne - to už je pre nich kartelová dohoda a dumpingové ceny. Slovanské štáty by mali byť v Ruskej federácií, lebo pre Nemca je Čech a iný Slovan odpad a lacný konzument ich výrobného odpadu. Moslimov majú radšej. Voči novým štátom EÚ Nemci robili prechodné obdobia a utečenci - vyslanci Islamského štátu majú trh otvorený aj s ubytovaním a dávkami za nič. Ešte chránia aj ich vražednú kultúru. V Nemecku vyhrá AFD a v FR Lepenka a je po EÚ.

josefweiden ( 14. února 2017 11:54 )

az skonci Ceska republika a prijdou novy poslanci a schvali minimalni mzdu po celi EU stejnou Nemci to uz navrhovali ale par statu bylo proti a muzete hadat jaky staty byli proti

gabreta ( 14. února 2017 11:35 )

Kdy asi zavedou u nás továrny s Německými majiteli pro svoje zaměstnance, minimální mzdu, jako je u nich v Německu? Co taková Nošovice a nebo Boleslav?

Zobrazit celou diskusi