Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Trumpův tah dcerou: Ivanka usedla u premiéra Kanady. Řešili i uprchlíky

Autor: simao, ČTK - 
13. února 2017
22:38

Hned vedle kanadského fešáka Justina Trudeaua posadil Donald Trump svou dceru Ivanku. Nový prezident USA chce lepší obchodní vztahy s Kanadou. Zapůsobil na premiéra Ivančin úsměv? Shoda však na obou stranách zcela nepanuje. Během jednání s Trumpem přišla řeč i na migranty. Zatímco Trudeau je přijímat chce, Trump nikoli.

V Bílém domě se řešila při americko-kanadských jednáních nejrůznější témata. Jedním z nich byla u kulatého stolu s experty i podpora zapojení žen v byznysu, později však při jednání obou státníků třeba i uprchlíci. Naproti Donaldu Trumpovi usedl kanadský premiér Justin Trudeau.

Ivanka hned vedle premiéra

Hned po jeho levici pak se širokým úsměvem prezidentova dcera Ivanka Trumpová. „Jsem poctěna, že zde mohu být, a skutečně se těším na slyšení každého z vás, kteří slouží jako obrovské vzory pro mě a pro mnoho dalších vedoucích pracovníků napříč oběma našimi zeměmi,“ spustila Ivanka dle britského Daily Mailu.

Ten si povšiml, že Ivanka – dcera Trumpa a jeho první manželky Ivany Trumpové, rozené Zelníčkové – se vžila do role „vášnivé advokátky pro ženy v byznysu “ a byla „nadšená z toho, že může sedět vedle kanadského premiéra“

„Ivanka vypadala šťastně, ale kdo by nevypadal?“ tázal se pro změnu web TMZ. Nutno dodat, že podnikatelka Ivanka Trumpová je šťastně vdaná za realitního magnáta Jareda Kushnera, současního poradce Trumpova kabinetu právě mj. pro oblast obchodních smluv. Kanadský elegán Trudeau pak má za manželku Sophii Grégoirovou. 

Trumpovo jednání s kanadským premiérem Trudeauem: Hned vedle něj usedla prezidentova dcera Ivanka Trumpová. Trumpovo jednání s kanadským premiérem Trudeauem: Hned vedle něj usedla prezidentova dcera Ivanka Trumpová. | EPA

Trump chce vylepšené vztahy s Kanadou

Donald Trump chce přitom vylepšit vzájemné obchodní vztahy s Kanadou, jak prohlásil později na tiskové konferenci po jednání s Trudeauem.

Trump tak reagoval na dotaz novinářů k možným změnám Severoamerické dohody o volném obchodu (NAFTA), kterou americký prezident považuje za špatnou.

Trudeau uvedl, že mnoho Kanaďanů hledí na očekávané změny dohody s obavami, neboť jejich pracovní místa závisejí na propojení americké a kanadské ekonomiky. „Miliony pracovních míst na obou stranách hranice jsou závislé na vztazích a obchodování mezi USA a Kanadou,“ řekl Trudeau.

Trump jej uklidňoval. „Obchodní vztahy s Kanadou jsou velmi výjimečné. A my je ještě vylepšíme,“ uvedl americký prezident s tím, že situace na severní hranici USA je naprosto odlišná od té jižní mexické. „Po mnoho a mnoho let bylo obchodování (s Mexikem) vůči USA nespravedlivé,“ míní Trump. 

Došlo i na uprchlíky. Trudeau se jim nebrání

Trump během předvolební kampaně opakovaně hovořil o tom, že NAFTA je překonaná a že na dohodu, pokud jde o obchodování s Mexikem, Spojené státy doplácejí, proto je nezbytné přistoupit k jejímu přepracování.

Tématem tiskové konference byla i migrace. „Kanada chce nadále zůstat otevřená pro uprchlíky, nehodlá ale podcenit bezpečnost,“ řekl Trudeau. Zároveň poznamenal, že pokud jde o syrské uprchlíky, které severní soused USA přijímá, nebude Kanada Spojené státy nijak poučovat.

Trump se naopak staví proti přijímání běženců ze Sýrie a azylové programy zmrazil. Platnost příslušného dekretu soud sice pozastavil, ale právní bitva o jeho osud neskončila.

Sporný dekret Trumpa o migraci se řeší dál

Americké ministerstvo spravedlnosti přitom chce, aby federální soud prozatím neřešil sporný Trumpův dekret o migraci a počkal na konec řízení u odvolacího soudu.

Odvolací soud minulý týden ve čtvrtek sice odmítl sporný dekret odblokovat, nadále ale platí lhůta, ve které má možnost verdikt přehodnotit. Federální soud v reakci na žalobu státu Washington účinnost dekretu, který zakazuje občanům sedmi muslimských států vstup na území USA a který dočasně zmrazil americké azylové programy, předběžně zablokoval.

Vláda se proto obrátila na odvolací soud, aby předběžnou blokaci zrušil, tříčlenný soudní senát to ale jednomyslným rozhodnutím odmítl učinit. Nyní ještě ale na vládní výzvu může verdikt přehodnotit, ačkoli se podle komentátorů změna rozhodnutí odvolacího soudu nečeká.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi