Veřejné záchodky místo krámu, který rodina Havelkových vede od roku 1992? Tenhle nápad ohlásil za radniční koalici Svatopluk Bartík (Žít Brno). Uzenář se s ním chtěl sejít, ale marně.

„Mrzí mne, že informace o zřízení toalet nebyla dána do souvislosti s koncem řeznictví. Havelkovi jsme nabídli jiné prostory, ale odmítl o přesunu uvažovat,“ přiznal radní.

Místo tří týdnů oprav výpověď

Havelka mluví o podrazu. „Loni mi řekli, že pro nás opravy představují nový přívod vody, stupačky a výměnu výkladců. A zavřeme jen na tři týdny. Teď mi dávají výpověď a mám se pakovat,“ říká naštvaný uzenář.

Do nápadu s WC, který je dílem Žít Brno, ANO, lidovců a zelených, se nemilosrdně trefují opozice i veřejnost. „Zrušení řeznictví považuji za krok proti Brňanům a podnikání. Nejsme tady od toho, abychom ničili úspěšný byznys,“ vytkl radnici Jindřich Zechmeister (ČSSD).„V okolí jsou ještě tři asijská bistra, proč se má rušit právě provozovna českého podnikatele?“ diví se další opoziční zastupitel Vojtěch Mencl (ODS).

Masna s jídelnou má obrat kolem 50 milionů ročně, zaměstnává téměř tři desítky lidí. Ročně poukáže podnik do městské pokladny nájemné ve výši jednoho milionu korun. 

Starosta Brna-středu Martin Landa (Žít Brno) ale záměr s WC hájí tím, že na prvním místě je zajištění základních lidských potřeb. Bez ohledu na fakt, že v okolí nádraží je hned několik záchodů. „WC v podchodu je v nočních hodinách zavřené. Nově zřízené bude fungovat sedm dnů v týdnu nonstop,“ argumentuje.

Petice: Záchody nechceme! 

Obyvatelé památkově chráněného domu, který čeká rekonstrukce za několik desítek milionů korun, sepsali petici a WC odmítli. Řeznictví Havelka se může opřít také o veřejnost. „Chodím sem na sekanou, řízek a točené pivo už 40 let. Budu masnu bránit třeba vlastním tělem,“ ubezpečil Blesk jeden ze stálých zákazníků.

Majitel uzenářství zatím oficiálně výpověď neobdržel. Stěhování ze zavedené prodejny by jeho podnikání nejspíš poslalo do kolen. „Masnu můžete udělat kdekoliv, to je pravda. Po čtvrtstoletí provozu je tady ale určité sepětí s prostředím a lidmi. Ti už za vámi na druhý konec města nepůjdou,“ tvrdí Havelka, který coby patnáctiletý v roce 1992 pomáhal rodičům s rozjezdem podniku.

Fotogalerie
7 fotografií