Padesátka lidí se v sobotu 11. února zúčastnila demonstrace proti Donaldu Trumpovi. Řečníci během svých vystoupení tvrdili, že prezidentovy kroky po nástupu do funkce nevedou ke svobodě, ale k jejímu omezování.

Američané žijící v Praze apelovali na obyvatele metropole, aby se vzedmuli. Uváděli také, že Češi jsou národem, který žil v nesvobodné společnosti. Demonstraci rozdmýchala skutečnost, že americký prezident zakázal vstup do země uprchlíkům a lidem ze sedmi muslimských zemí. Uzavření hranic dočasně zablokoval soud, Trump ale zvažuje vydání nového příkazu.

„Ze svého amerického pohledu mám často pocit, že pro mnoho Čechů účastnit se politiky znamená povídat si v hospodě, sdílet memy a čas od času jít volit. A to mě mrzí, protože z českých dějin víme, že i v nesvobodném režimu je možné být vidět a slyšet, a tím věci změnit,“ řekl v Česku žijící Američan Guy Tabachnick, vystupující za Mladé Zelené.

„Pokud se nehodláme aktivně zúčastnit politického dění, pak ‚sorry jako‘, pak si ty politiky, které máme, zasloužíme,“ dodal Američan s odkazem na nedávné veřejné vystoupení ministra financí Andreje Babiše (ANO).

Demonstranti s transparenty přešli z Klárova k americkému velvyslanectví v Praze. Cestou skandovali svobodomyslná hesla a na závěr zazpívali folkovou píseň.

Fotogalerie
9 fotografií