„Jako malého mě hrozně bavilo na popeláře koukat. A samozřejmě stupačky, na kterých se vozí, ty hrozně lákají,“ rozpovídal se v pořadu Blesk.cz Selfie z Prahy Pavel Michálek. „Opravdu se mi splnil sen, je to zážitek i zábava,“ doplnil.

Neodrazuje ho ani brzké vstávání. Směna začíná popelářům obvykle ve čtyři nebo v pět hodin ráno. Začínají obcházet domy a vyndavají popelnice na ulici, aby se pak nemuseli zdržovat. Svážet odpad smějí kvůli nočnímu klidu až od šesti. V jednu odpoledne mívají hotovo.

Asi každého napadne, že práce s odpadky musí nehorázně zapáchat. Prý tomu tak ale není. „Smrad je, když svážíme bioodpad. Tráva páchne, popelnice zas tolik ne,“ líčí své zkušenosti popelář.

A nejspíš každého řidiče naštve, když na popeláře natrefí v úzké ulici. Nezbývá ale nic jiného, než je tolerovat. Maximální čas, po který by mohli blokovat ulici, neexistuje. Prostě až vysypou všechny nádoby, tak uhnou. Lidé v autech ale bývají pěkně protivní.

„Troubí, jsou nervózní a chtějí nás i předjet. Kolikrát, jak se před nás cpou, tak nám i práci ztíží. Jsou nervózní, protože je to pro ně zdržení,“ chápe Pavel.

Z odpadků vyrábějí teplo a elektřinu

Jakmile jsou popelářské vozy plné, zamíří do Zařízení na energetické využití odpadu (ZEVO), které stojí v Malešicích. Tam vše vysypou do obrovského bunkru, odkud jeřábníci přesouvají odpadky do ohromného kotle.

Kombinací několika procesů se z nich pak vyrábí teplo a elektřina, které putují do našich domácností.

Práci popeláře si zkusil i reportér pořadu Selfie z Prahy Matěj Smlsal. Podívejte se, jak mu to (ne)šlo:

Video
Video se připravuje ...

Nejdivnější lidé v Praze, ze kterých jsou hvězdy internetu! A z reportéra se stal popelář. Matěj Smlsal, David Vaníček

Co se děje s odpadem pak? Spalovnu v Malešicích navštívíte v tomto díle Selfie z Prahy:

Video
Video se připravuje ...

U Gottovy vily v Praze jezdí utajená lanovka! A co vyrábí z vašich odpadků, které vyvezou? Matěj Smlsal, David Vaníček

Všechny díly Selfie z Prahy najdete ZDE!