Video
Video se připravuje ...

Trailer na videohru The Last Guardian Sony

Videohra, za kterou stojí uznávaný herní designér Fumito Ueda, byla ve vývoji dlouhých 10 let. Hrozilo jí několikrát zrušení, ale zájem fanoušků ji udržel při životě až do konce loňského roku, kdy konečně vyšla. Očekávání byla vysoká, zvláště kvůli tomu, že za ní stojí právě japonský vizionář se svým týmem. Právě oni totiž přinesli legendární PlayStation 2 hry ICO a Shadow of the Colossus, které se dočkaly i přepracování pro PS3.

The Last Guardian přináší příběh bezejmenného chlapce, který se probudil se záhadnými tetováními vedle obrovského tvora spoutaného v okovech. Je gigantický, tajemný a zraněný. Vypadá jako napůl pes a napůl pták. Chlapec se mu rozhodne pomoci a vysvobodí ho z jeho vězení. Stvoření ho však zraní. Hoch se však nenechá odradit a z vězení mu pomůže ven a vytahá z něj zabodaná kopí. Zanedlouho mezi nimi vznikne ojedinělé pouto.

Trico občas potřebuje ukonejšit.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Přátelství mezi chlapcem a tvorem zvaným Trico si nezadá s ničím, co jste dosud ve hrách zažili. Společně se vydávají na cestu napříč magickým světem, který je dechberoucí a nádherný. Napomáhá tomu i grafika, ze které budou hráči nadšeni. Viditelnost je obrovská, detaily jako lístky stromu nebo Tricovo peří jsou poutavé. Obřímu stvoření, které je stejně roztomilé jako divné, byla věnována obrovská pozornost.

Možná až moc velká, jelikož má detailně zpracovaný i řitní otvor. Pouto mezi ním a chlapcem je čistě přátelské. Neexistují žádné přímé ovládací rozkazy. Dítě může záhadné zvíře přivolat, ukázat mu, kam má jít, nebo na co zaútočit. Záleží však na obrovi, zda tak učiní. Trico většinou poslouchá, vždy tomu tak ale není. Stačí, když se postaví, kam nemá a nic s ním nehne. To je pak peklo. Hráč ovládá pouze chlapce a mnohdy je nad jeho síly s Tricem hnout.

Šplhej, chlapče!
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Sám hoch je pohybově zdatný. Umí skákat, šplhat nebo lézt. A to jak po prostředí, tak po samotném Tricovi. Díky němu se pak může dostat dál. Někdy zase obří pes zkřížený s ptákem zachrání dítěti krk. Jdou po něm totiž oživlá samurajská brnění, která ho chtějí pedofilně vypadajícím způsobem unést do záhadných dveří. Jakmile se tak stane, je s chlapcem amen. Jenže Trico může být napaden a zraněn. Pokud se tak stane, je zapotřebí, aby z něj pak chlapec vytahal šípy a kopí.

Trico se kvůli tomu může rozzuřit a je jenom na jeho doprovodu, aby ho uklidnil. I takový obrovský tvor potřebuje občas pohlazení. Stejně tak ho je potřeba krmit. Mimochodem – jí jenom sudy. The Last Guardian je především o řešení hlavolamů a hledání cesty dál. Víc za hrou nečekejte. Chlapec dostane brzy do rukou zrcadlo, díky kterému může požádat o zásah bleskem, který vystřelí Trico z ocasu. Ano, vážně, z ocasu. Pojetí celé hry je ale jinak velmi umělecké a znát je to na každém kroku.

Fotogalerie
22 fotografií
Hra v podstatě nemá příběh, přináší pouze náznaky, vyvolává ve vás pocity a zaujímá. Tedy pokud nebloudíte, což vás jenom naštve. Hra nemá žádný ukazatel směru, na který obvykle hráči nadávají, ale zde by se opravdu hodil. Akrobatické kousky chlapce jsou taktéž problémové kvůli kameře, která nesnímá dění tak, jak by měla. Celkově jde ale o výjimečný herní zážitek. Jde opravdu o jednu z nejlepších her roku 2016, ale přece jenom jsme asi čekali o něco více.

Hodnocení Blesk.cz: 8/10

Plusy:
Trico je originální a zajímavé stvoření
Pouto mezi chlapcem a Tricem
Pěkná grafika
Umělecké pojetí

Minusy:
Neustálé hledání cesty
Trico občas neposlouchá
Problémová kamera

Infobox
Datum vydání: 7. prosince 2016
Platformy: PlayStation 4 (testováno na PS4 Pro)
Cena: 999 Kč
Výrobce: SIE Japan Studio
Vydavatel: Sony
Distributor v ČR: Sony
Jazyk: AJ