Krajina v okolí jezera Rica v Abcházii je opravdu něco přenádherného. Věděl to i bývalý sovětský diktátor Josif Stalin, který zde měl své letní sídlo. Prázdninovému domečku říkal familiérně „dača“ a jezdil sem v létě relaxovat s celou rodinou.

Ačkoliv to tak možná na první pohled nevypadá, dača splňovala diktátorovy rozmanité požadavky na bezpečnost. Musela být nabarvena nazeleno, aby splynula s okolím a nebyla viditelná ze vzduchu. Vedle domku u jezera nechal Stalin postavit přístavbu pro ochranku. A ani přístup k chatě nebyl jednoduchý. „Je to důkaz jeho paranoie. Vede sem jen jediná horská cesta skrz hustý les,“ popsala Ioanna Sakellaraki (26), která komplex navštívila a nafotila.

Stalin byl tak podezíravý, že si nechal vystavět hned pět letních sídel, a nikomu neřekl, do kterého plánoval odcestovat, takže všechna musela být neustále připravená.

Zatímco si diktátor užíval přepychu, jeho režim odsoudil na smrt přibližně 800 tisíc lidí a nejméně dva miliony zemřely v gulazích. Stalinův relaxační ráj začal vznikat v roce 1947, tedy ve stejném roce, jako Stalin nařídil výstavbu tzv. mrtvé trati na Sibiři. Železnici stavěli vězni komunistického režimu, celkem jich tu bylo nasazeno odhadem 80–120 tisíc a mnoho jich zahynulo. Přesná čísla mrtvých nejsou známa, hovoří se ale až o třetině nasazených.

Fotogalerie
44 fotografií