Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Nehoda pohlavára KSČ Jakeše: Ležel jsem v krvi. Byl to šok

Autor: Marcel Mihalik - 
11. února 2017
13:55

Minulý pátek se Milouš Jakeš, bývalý generální tajemník ÚV KSČ, stal obětí dopravní nehody. Co se vlastně stalo, kdo řídil a jak na tom teď Jakeš je, to prozradil v rozhovoru pro Blesk.

Pane Jakeši, jak vám je? Prý vás vezla záchranka po nehodě. Co se stalo?

Ano, to je pravda. Před týdnem, 3. února, mě srazilo auto.

A co dělal řidič? Jel rychle?

To nevím.

Ujel?

Řidič neujel. Zavolali sanitku a policii.

Jak se ta nehoda přihodila?

Stalo se to ráno, když jsem šel na tramvaj. Já chtěl přejít na druhou stranu. Šel jsem po přechodu, kudy chodívám na tramvaj. A vtom do mě prostě zezadu bouchlo auto.

Co to bylo za auto?

To nevím.

Omluvil se vám řidič?

Jasně. Ta slečna, která řídila, se mi omluvila. Byla tam ještě s nějakým klukem. Zavolali sanitku, policii, vše bylo v pořádku.

A jak reagovala ta slečna? Nevíte, co dělala?

Řekla, že ji to hrozně mrzí. Já nezjišťoval, co dělala, jestli telefonovala nebo nedávala pozor. Ani nevím, jestli se na to ptala policie.

Poznala vás řidička?

Ne, asi ne.

Co se vám honilo hlavou, když vás srazila?

Stál jsem, tekla mi hodně krev z nosu. Tak jsem sháněl papírové kapesníky. Věděl jsem, že ležím na zemi a že mi teče krev. Tak jsem vstal normálně a říkal jsem jí, aby nikam nevolali, že půjdu normálně domů.

Vy byste šel domů? Tekla vám krev.

Tak z nosu teče krev často.

Mohl jste mít vnitřní zranění…

Ale jistě, tak jsem čekal. Nastoupil jsem do sanitky a ta mě odvezla. To bylo, řekl bych, bez problémů. Šok to byl, když se člověk najednou nalezne na zemi a teče mu z nosu krev.

Jak dlouho trvalo, než přijela záchranka?

Asi tak nějak do 10 minut.

Co s vámi v nemocnici dělali?

Já v nemocnici nebyl. Jenom na vyšetření. Odvezli mě do vojenské nemocnice ve Střešovicích, kde mě prohlédli, prorentgenovali. Normálně mě prohlédli a řekli, co se bude dít. Jak prohlídky skoncovaly, tak jsem šel na tramvaj a šel po svých.

Vy jste ještě ten den jel tramvají domů?

No jo, tak co mi zbylo.

A podle vyšetření jste na tom jak?

Srdce mám v pořádku. Byla tam jen nějaká drobná zlomenina nosu. A modřiny. Měl jsem zalepený obličej, nos zafixovaný. Ani oči mi nebyly vidět. Ještě tady mám hematom. Ještě to mám oteklé. Tak chodím na kontroly.

Vy máte tuhý kořínek. Přežijete srážku s režimem i s autem...

To se stane. To byla taková normální srážka, dopadla víceméně dobře. Jsem samostatný, normálně funguju. Chodím k doktorům.

Dáváte si víc pozor?

Já se rozhlížím vždycky, bych řekl. Když jdu, tak se dívám, kam jdu.

Policie to vyšetřuje?

Ofotili si zprávu lékaře a doufám, že tím to skončilo. Nechci, aby se to šetřilo.

Policie nehodu potvrdila

Nehodu poblíž nákupního střediska v pražské Podbabě potvrdila Blesku záchranka i policie. „V 10:45 jsme přijali oznámení o nehodě osobního auta s chodcem, a to na přechodu pro chodce,“ potvrdil neštěstí policejní mluvčí Tomáš Hulan. Proč mladá řidička chodce srazila, to je zatím předmětem vyšetřování.

Podívejte se na video:

Kdo je Milouš Jakeš

  • Narozen 12. srpna 1922 v Brlohu.
  • V letech 1987–1989 působil jako generální tajemník ÚV KSČ.
  • Kvůli svéráznému projevu na Červeném hrádku v červenci 1989, jehož nahrávka byla tajně vynesena z jednání komunistických funkcionářů, se stal terčem posměchu.
  • Týden po zásahu na Národní třídě 17. listopadu 1989, kdy na demonstracích zaznívalo »Jakeše do koše«, rezignoval.
  • Dodnes se účastní komunistických setkání a je přesvědčen, že sametovou revoluci zosnovala ruská rozvědka, když chtěla svrhnout stranické vedení, ale místo toho »zničila socialismus«.

Nebojí se ani pekla

V dubnu to bude rok, co se Jakeš vydal odpovídat na dotazy čtenářů Blesku přímo do redakce. Otázek se sešlo moc a hodně jich bylo na »tělo«. Ani těm se ovšem Jakeš nebránil, a dokonce si zachoval nadhled. Když se ho jeden ze čtenářů například ptal, jak se těší do pekla, odpověděl mu Jakeš: „Dnes všichni odcházejí do krematoria, nebo do země, pekla už se bát nemusí.“

tgbg ( 12. února 2017 09:35 )

Volům a simulantům dobře tak!!!!

avina ( 11. února 2017 19:53 )

Za úpadek děkujeme ožralcovi Havlovi. Prokouřil se do nemoci- sám s jeptiškou, Dáša v Praze....Majetek mu byl nanic. Poslední prez. promarodil,aby Dáša měla postavení.

avina ( 11. února 2017 19:50 )

Dnes si musí každý sanitku zaplatit nebo přivolat taxík. To dříve nebylo. U nás v nemocnici Vám dají po odchodu z nem. léčení číslo na taxík.

adrenochrome ( 11. února 2017 19:16 )

Pane Jakeši přeji brzké uzdravení, abyste ještě dlouhá léta viděl jaký zvěrstva tady páchá současná havloidní garnitura. Měli jste je v 89 postřílet. Vzpomínáme s láskou na dobu před havlofašistickým pučem zla v r.1989, kdy měl každý občan tohoto státu důstojný život, dostupné bydlení a práci, zdravotní péči a nikdo nemusel chcípat pod mostem. Zlatí komunisti!

sensadrak ( 11. února 2017 19:09 )

jarofenin

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa