Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Starostové kývli na dvojkoalici s Bělobrádkem. Gazdík nechce „hrát druhé housle“

Petr Gazdík (STAN) a Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL)
Petr Gazdík (STAN) a Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL)  (Autor: Blesk.cz)
Autor: Zuzana Štíchová - 
9. února 2017
19:20

Starostové a nezávislí (STAN) začnou vyjednávat o dvojkoalici s KDU-ČSL. Ve čtvrtek večer to odhlasoval celostátní výbor hnutí. V této formě chtěli jít do podzimních sněmovních voleb především lidovci. V praxi to znamená, že strany budou mít společný program a kandidátky. Získat ale budou muset ne pět, nýbrž deset procent hlasů voličů. Podle aktuálních předvolebních průzkumů ale tolik příznivců nemají.

Celostátní výbor STAN posvětil dvojkoalici s nejmenší vládní stranou. Lidovci si minulý víkend odhlasovali, že ze všech možností je pro ně nejlepší vznik klasické dvojkoalice, namísto například nové strany. Ta by přitom potřebovala pro vstup do Sněmovny jen pět procent hlasů. Teď jejich rozhodnutí dal zelenou i celostátní výbor STAN.

„My přicházíme s návrhem, aby předsednictvo doporučilo naprostou většinou hlasů, aby celostátní výbor schválil vyjednávání o koalici s KDU-ČSL pro sněmovní volby 2017. Je důležité, aby to byla jasná většina. Věřím, že k tomu celostátní výbor takto přistoupí,“ řekl při příchodu na jednání celostátního výboru předseda STAN Petr Gazdík. Pro bylo nakonec v tajné volbě 81 % členů celostátního výboru.

„Dali jsme jasné požadavky – podpora prozápadní demokracie, silné osobnosti nejen z hnutí STAN, ale také z partnerských stran, a aby to byla koalice, která bude prosazovat decentralizovanou správu země,“ nastínil základní pilíře programu STAN jeho předseda. „V březnu a dubnu bychom chtěli představit ty osobnosti pro jednotlivé oblasti,“ doplnil první místopředseda hnutí Vít Rakušan s tím, že hnutí má rozhodně koho nabídnout.

„Naše země se nachází na křižovatce, jestli se staneme nejzápadnější částí východní Evropy, nebo nejvýchodnější částí západní Evropy. My nechceme v budoucím parlamentu hrát nějaké druhé housle – mít pět procent a šest poslanců a nemoci téměř nic prosadit. Pokud chceme něco prosadit, musíme mít od voličů dostatečnou důvěru – deset procent i víc. A je na voličích, zda nám tu důvěru dají, aby naše země zůstala pod západní orientací,“ dodal k tomu, že deset procent by neměla případná dvojkoalice zatím podle průzkumů ani zdaleka jistých.

Podle Gazdíka začne vyjednávání s lidovci o společném programu nebo dlouhodobých cílech okamžitě. Zároveň se začnou řešit také personální a finanční otázky. Definitivní slovo v případě hotového volebního programu bude pak mít sněm Starostů a nezávislých koncem března.

O vládních ambicích se zatím u Starostů mluví velmi opatrně. Pokud by se potvrdily předpoklady z průzkumů a vyhrál Andrej Babiš, mají ale lidovci už s takovým vládním soužitím zkušenosti. „Chceme prosazovat programové priority. Za každou cenu do ní jít nechceme,“ řekl opatrně Gazdík. Naznačovat nechtěl to, kde se bude s KDU-ČSL složitě vyjednávat. „Bylo by to netaktické. Zatím je vše zalité sluncem,“ vtipkoval na dotaz Blesk.cz.

Třecí plochy ale mohou přijít při smlouvání o kandidátkách. Baštou lidovců je Zlínsko, odkud ale pochází také předseda STAN Petr Gazdík. Ten by mohl kandidovat případně i v Praze, kde chce ale zase být lidoveckou jedničkou ministr kultury Daniel Herman.

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
salto ( 13. února 2017 10:18 )

Gazdík nechce hrát druhé housle. Správně. S Bělobrádkem by měli dostat vozembouch

zednik ( 10. února 2017 11:13 )

A nezapomeňm, že TOP jsou ti, na které se v ODS nedostala lukrativní pozice. Ale kamarády jsou nadále.

zednik ( 10. února 2017 11:09 )

Jakýkoliv volební lístek, kde je uskupení dvoj, troj a více koalacie házím do koše. To jsou jen přísavky, co se sdružují jen aby se dostali ke korytu. Před volbama si rozumí, mají pouze "podobné" zájmy. Jak přelezou 5% už má každý zájmy svoje vlastní Navíc zrovna tihle jsou nevolitelní i kdyby šli do voleb samostatně.

salto ( 10. února 2017 07:46 )

Jestli je na světě alespoň špetka spravedlnosti, tak se tento korytářský slepenec do Parlamentu nedostane

1pravda1 ( 9. února 2017 22:49 )

To jak jste fanaticky prosazovali církevní restituce a jen kvůli vám nejsou zdaněny, tak beze mě. Volit Gazdíka, který zdvihal ruku ve sněmovně pro všechno, co chtěl Kalousek a Bělobrádek s Hermanem jsou zárukou toho, že se ČR bude omlouvat Němcům a chodit na náměstí demonstrovat proti prezidentovi. KDU-Stan strašné spojení. Je ještě v KDU Parkanová?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa