Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Plynová maska a masáž srdce. Vojáci učí české děti přežít válku i katastrofu

Autor: David Budai - 
10. února 2017
05:00

Jak udělat masáž kamarádovi, který omdlí, nebo jak se chránit v případě úniku toxických látek. I tyto rady se přímo od vojáků dozvěděly děti ze základní školy v Brandýse nad Labem. Armáda za nimi vyrazila v rámci speciálního programu POKOS, který má děti připravit na chemickou katastrofu i případnou válku. A Blesk.cz byl i s kamerou u toho. Každý rok vojáci navštíví tři desítky škol po celém Česku.

Takzvaná příprava na obranu státu je sice součástí vzdělávání na základních školách, ale ve většině se k žákům informace dostanou jen prostřednictvím „suchého“ výkladu v rámci občanské výchovy. Proto vojáci české armády v rámci programu POKOS vyrážejí přímo do škol a dětem názorně ukazují, jak se mají zachovat v krizových situacích. Naposledy zamířili za žáky základní školy v Brandýse nad Labem.

„Od učitelů to nikdy nevyzní tak dobře, jako když jim tyto věci řekne přímo voják,“ řekl Blesk.cz Jakub Šimíček z 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany. Děti se podle něj dozvědí, jak se improvizovaně chránit před nebezpečnými a toxickými látkami i to, jak poskytnout první pomoc.

Video  Chemický úkol i válka: Vojáci radili dětem, jak přežít.  - Blesk TV/D. Budai, P. Soukup, J. Jedlička
Video se připravuje ...

Hodí se pláštěnka nebo izolepa

Součástí jsou i praktické ukázky, které každého připraví třeba na únik nebezpečné látky z chemičky. „Vysvětlujeme, jak se mohou chránit prostředky, které mají běžně k dispozici. Třeba že mohou použít pláštěnku, gumáky, izolepu nebo plavecké brýle, aby se ochránily před nebezpečnou látkou,“ přiblížil praktickou část Šimíček.

„Program slouží k tomu, aby děti získaly povědomí o armádě, jaké má úkoly a zároveň k tomu, aby uměly poskytnout první pomoc nebo věděly, jak se zachovat třeba při úniku chemické látky,“ uvedl Radek Zíta z ministerstva obrany, které má na starost koordinaci programu.

Vojáci proškolí jen zlomek dětí

Vojáci každý rok jezdí do 30 škol, kde se školení zúčastní většinou 100 až 200 dětí. Reálně se tak s vojáky setkají tři až čtyři tisícovky dětí. Od roku 2014 se počet škol zdvojnásobil, přesto jde stále pouze o zlomek všech žáků druhého stupně. Ministerstvo obrany proto plánuje počty navštívených škol navýšit a program dále rozvíjet. Od tohoto roku například začnou vojáci jezdit také na střední školy.

Se vznikem profesionální armády v Česku branná povinnost občanů nezanikla. V případě války musí pomoct každý občan nad 18 let, který k tomu má schopnosti nebo předpoklady, ať už jde o řidiče, kuchaře nebo programátora. I v této souvislosti je součástí rámcových vzdělávacích programů základních škol od roku 2014 také výuka obrany státu.

petr11 ( 10. února 2017 08:54 )

....za komouše to byo v osnovách tak, kdo to,kurňa, zrušil

andorea ( 10. února 2017 08:32 )

Tohle je určitě užitečnější než přednášky různých multikulti neziskovek.

zdonekk ( 10. února 2017 07:17 )

Nechala jsem zrušit diskusi pod člankem o tyrani psu v Polske množirně. Debil karel_klafunda se tam ukájel sadismem,tak ho nahlašujte prosim at má jakykoli nick.Děkuji P. S. Napište na tip@blesk.cz a zruší i debily zdenekk, informatik, ignotus,a sliz lesní.vila.samecekatd atd.

deep_ass_flsting ( 10. února 2017 06:40 )

Jinými slovy, branná výchova se vrací do škol.

Zobrazit celou diskusi