Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Šance Babiše, Sobotky a Fialy pohledem analytika: Volby budou o peněženkách

Autor: Zuzana Štíchová - 
11. února 2017
06:45

ODS byla před třemi lety téměř odepsaná. Po skandálu a předčasném konci vlády Petra Nečase balancovala dříve nejsilnější pravicová strana na hranici vstupu do Sněmovny. Novému předsedovi Petru Fialovi se ale podle analytika Jana Herzmanna podařilo „otočit kormidlem“. K návratu na post lídra pravice jí pomáhá i TOP 09, která se potácí kolem šesti procent – na úrovni SPD Tomia Okamury.

Vyhraje ANO, o pozici lídra levice se budou prát ČSSD a KSČM. Komunisté mohou případně těžit z hádek uvnitř ČSSD, které mohou přijít na sjezdu. Jedničkou pravice bude ODS a TOP 09 bude mít co dělat se do Sněmovny probojovat. Jedinou radikální stranou zůstane v dolní parlamentní komoře tým kolem Tomia Okamury, letos pod zkratkou SPD (Svoboda a přímá demokracie). To je stručně předvolební výhled pro Blesk.cz podle politologa a analytika Jana Herzmanna.

Lednový průzkum agentury Median ukázal, že TOP 09 je na tom nejhůř od minulých voleb, naopak jedničkou pravice se zdá být poměrně jasně ODS. Jak je to možné necelé čtyři roky poté, co prošla obrovským skandálem?

Panu předsedovi Fialovi se podařilo otočit přece jen tím kormidlem a jako zachránce té strany, možná trochu přehnaný výrok, ale mě se to tak zdá, byl úspěšný. Podařilo se jim se očistit a poněkud změnit image. Na tom, že se nemusí bát té pětiprocentní hranice, má drobnou zásluhu také samotná TOP 09, která neposiluje.

Video  Hodnocení krajských voleb 2016. Jana Herzmanna: Skončí poražený Sobotka?  - Zuzana Štíchová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Je to i osobou Miroslava Kalouska? Protože ten je zřejmě trnem v oku části voličů TOP 09…

Je to určitě rozporuplná osoba. Část voličů k sobě poutá, část potenciálních voličů naopak odrazuje. Otázkou je, jestli by byla TOP 09 bez Kalouska úspěšnější než TOP 09 s Kalouskem. Faktem je, že po rozchodu se STAN nejsou výsledky podle agentur příznivé. Objevují se i čísla těsně pod hranicí pěti procent, ale objevilo se také číslo kolem osmi procent. Spíš se, myslím si, pohybuje kolem pěti a šesti procent. V té oblasti se vlastně dlouhodobě pohybuje KDU-ČSL. Rozdíl je ale v trendech. Zatímco KDU-ČSL pomaličku posiluje a směřuje k sedmi procentům, TOP 09 pozvolna oslabuje.

Když je řeč o KDU-ČSL, co si myslíte o možném spojení se STAN? Pokud by se shodli na dvojkoalici, jak to chtějí lidovci, potřebovali by pro vstup do Sněmovny 10 procent hlasů…

Ještě není ruka v rukávě. Dvojkoalice je ambiciózní a přitom dost riskantní projekt. Riskantnější je pro lidovce. Ti v tuto chvíli vypadají, že pokud by šli sami do voleb, tak naplní tu pětiprocentní klauzuli bez problémů. Půjdou někam nad ni. Pokud neudělají fatální chybu, tak nehrozí, že by podruhé v historii ze Sněmovny vypadli.

Proč chtějí takto riskovat? Nechtějí případně třeba silnější pozici ve vládě, než mají dnes?

To není otázka na mě. Chápu, že mají ambici na silnější pozici. Možná mají ambici být tím hegemonem napravo od hnutí ANO oni. Protože kdyby ten projekt optimálně vyšel a dostali se na 11 nebo 12 procent, což není vyloučeno, tak by mohli mít víc než ODS a být tím nejsilnějším partnerem vpravo od ANO. Na druhou stranu situace STAN podle agentur – je vidět sestupná tendence od momentu krajských voleb. Ty výsledky se pohybují do tří procent. Když vezmeme KDU-ČSL do sedmi procent, STAN do tří, tak v tuto chvíli těch 10 procent nenaplňují. Je to velmi náročný závod. Potenciál tam je, ale je to riskantní. Politik, stejně jako hráč mariáše, se musí rozhodnout, zda bude hrát při zdi, nebo bude riskovat.

Oproti tomu poměrně konstantní výsledky hnutí ANO. Neprojevují se ani problémy, kterým Andrej Babiš čelí. V posledních dnech například diskuse kolem nákupu dluhopisů…

Mám hypotézu, kterou nemohu dokázat daty, ale zdá se mi, že útoky na AB začaly být kontraproduktivní. Pohybují se totiž v oblastech, kterým průměrný volič vůbec nerozumí. Možná Čapí hnízdo byla ještě riskantní záležitost, i když v české kotlině drobný podvod na evropských fondech nemá tak nepříjemnou příchuť. Když se ale jedná o miliardu a půl, tak to je mimo představivost lidí. Když se podíváme na poslední potenciál hnutí ANO od Medianu, nikdy nikdo sice ten potenciál nenaplnil, ale ten potenciál zisku třetiny voličů, to je pro ostatní strany velká hrozba.

Jaké bude podle vás hlavní téma letošních parlamentních voleb? Téma uprchlíků už je zřejmě pryč.

Nevylučoval bych, že se to téma uprchlíků vrátí. Není to příliš pravděpodobné, ale Turecko se může rozhodnout porušit nebo zrušit dohodu s Evropskou unií. Pokud ale nepřijde nějaký nepředvídatelný fenomén, jako to byly v roce 2002 povodně, tak se domnívám, že hlavním tématem budou peněženky. Vnímané příjmy. Je to jiná kategorie než hrubá mzda. To bude jádrem debaty. Kdo přesvědčí větší část voličů, že on jim ty peníze do peněženek donese nebo méně vytáhne, ten bude úspěšnější.

Co se týká politiků kolem rozpadlého Úsvitu, průzkumy ukazují, že Tomio Okamura si svoje voliče nechal. A původní Úsvit je téměř bez šance. Je to skutečně pouze o osobě Tomia Okamury?

Je to tak. Úsvit se dostal do Sněmovny díky Tomio Okamurovi. Pan Okamura je vynikající komunikátor, je prototypem politického lídra. Silná osobnost. SPD těch pět procent překročí, možná s dost velkou rezervou. Úsvit-NK nemá žádnou výraznou osobnost. SPD na sociálních sítích poráží i zavedené strany, například TOP 09 i ODS. Kdybych to přirovnal k fotbalu – někdo fandí určitému hráči bez ohledu na to, za jaký klub hraje.

Velkou prohru zaznamenali v krajských volbách komunisté. Potvrdí se ten sestup, nebo se vrátí „na své?

Mají potenciál se vrátit na své. Na odchod z výsluní politické scény to není. Měli by být kolem 15 procent a podle některých agentur jsou na 15 procentech i sociální demokraté. Je tedy otázka, jestli se neodehraje velká bitva o to, kdo je silnější nalevo. ČSSD to nemá tak jisté, v zásadě stále oslabuje. Není vyloučeno, že k takovému souboji dojde a bude hrozně záležet na tom, jak si sociální demokracie vyřeší všechny záležitosti kolem svého sjezdu a následnou volební komunikaci. Kdyby mělo dojít k nějakým problémům a sporům, tak komunisté na to budou čekat a uvidí v tom svoji příležitost.

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
arne127 ( 16. února 2017 10:47 )

Opět Milicionář zdenekk tady žvaní

salto ( 13. února 2017 10:14 )

Hospočtí na dědinách jsou bez práce díky neviditelné ruce trhu a néé kvůli nějakému Burešovi (apropó kdo to vůbec je?)

salto ( 13. února 2017 10:12 )

Zatím jsem si s myšlenkou volit ANO pouze pohrával, ale toto mě přesvědčilo

ji-ri ( 12. února 2017 07:54 )

Toto jsou hrozné bláboly- jakou práci .Hospočtí na dědinách jsou díky stb Burešovy bez práce a jídlo dostanete, koblihu jednou za čtyři roky . Důchodcům přidal almužnu. A sám parazituje na státní kase

marais ( 11. února 2017 14:50 )

Bohužel, čssd ve svých rezortech zvýšila mzdy na rozdíl od podnikatelů, kterým se nechce..takhle západ se mzdou nikdy nedoženem i když máme růst HDP 4%.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa