Konec prodávání pokut černých pasažérů v Praze. Dlužné částky už nebudou vymáhat externí firmy, které v minulosti s finančními tresty cestujících v MHD mohly dál obchodovat.

„Pohledávky z nezaplacených pokut už nebudeme postupovat externím zájemcům jako dříve. Budeme je sami vymáhat prostřednictvím více advokátních kanceláří. Tato změna je v souladu s vývojem judikatury a výkladových stanovisek soudů v této oblasti. Advokátní kanceláře zajistí proces vymáhání pohledávek od pokusů o mimosoudní vyrovnání, přes zastoupení u soudů až po případné exekuce,“ vysvětluje generální ředitel DPP Martin Gillar.

Za změnou stojí soud

Šéf dopravního podniku se tím odvolává na přelomový soudní verdikt z roku 2014, ke kterému došlo v Ústí nad Labem. V tehdejším rozhodnutí padlo, že externím firmám nenáleží vysoké náklady na právní zastoupení a další náležitosti, které si nárokovaly. Tím se dosavadní systém nakládání s dlužnými částkami cestujících po celé republice prakticky zhroutil.

„Současné vedení má velký zájem na nastavení efektivity vymáhání pohledávek tak, aby nás celý proces stál co nejméně. Celý postup vymáhání bude nově plně pod kontrolou DPP. Mělo by tak dojít k maximálnímu omezení excesů spojených s vymáháním nezaplacených pokut. Chceme, aby byl celý proces k dlužníkům co nejšetrnější při zachování maximální účinnosti. Naším cílem je, aby se stal vzorem pro vymáhání ve veřejném sektoru,“ říká právník DPP Dalibor Kučera.