Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Šlechtová se bila za pohřebnický zákon. „Buzerace,“ šil do ní poslanec ČSSD

Autor: Jaroslav Šimáček - 
9. února 2017
13:51

Poprvé od doby, kdy komunisté na plénu ve Sněmovně „sabotovali“ projednávání nového zákona o pohřebnictví - což výrazně naštvalo ministryni Karlu Šlechtovou (ANO) - se problematika nových omezení pohřebních služeb, papírových rakví, ale třeba i pohřbívání mrtvě narozených dětí dostala na sněmovní půdu. Opět se objevily spory a Šlechtová čelila nařčení z „buzerace“.  

Hlavní smysl nového zákona o pohřebnictví tkví podle ministryně Šlechtové v zavedení účelnější regulace tohoto odvětví. „Tato novela není o papírových rakvích, cílem této novely je především zavést kontrolu ze strany obcí, krajů a státu vůči celému podnikání v oblasti pohřebnictví,“ říkala Šlechtová ve čtvrtek ve Sněmovně během zasedání Výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj.

Hlavním cílem podle Šlechtové je důstojnější nakládání s lidskými pozůstatky, tedy našimi těly. Bylo to přitom poprvé, kdy se ve Sněmovně znovu projednával pohřebnický zákon od schůze poslanců, na které Šlechtovou dle jejích slov „nas*ali“ komunisté, když si vzali přestávku do konce jednacího dne. A znemožnili tak, aby zákon prošel prvním čtením a přiblížil se ke svému schválení.

Šlechtová: Byla jsem sprostá, ale zákon je důležitý

Šlechtová se k incidentu, kde se ve Sněmovně hádala se šéfem KSČM Vojtěchem Filipem a poté zuřila na sněmovních chodbách, vrátila po dotazu Blesk.cz i ve čtvrtek.

„Emoce z mé strany byly a já jsem použila i hrubé slovo na osočení kolegů, kteří si vzali tu přestávku. Ono je pro mě nepochopitelné, že já jsem 15 minut předtím, než o přestávku požádali, hovořila s panem Filipem, který mi sdělil, že komunisté tuto novelu podporují a že s ní nemají problém kromě debaty o hromadných hrobech,“ říká Šlechtová.

Hrozilo prý, že práce na zákonu přijde vniveč. Pokud by znovu Poslanecká sněmovna zařadila zákon na program až za dva, tři měsíce, Šlechtová by jej do konce svého mandátu nestihla prosadit.

„Tady jde o to, že všichni jednou zemřeme a měli bychom se opravdu chovat vůči tomu zákonu, že nám pomáhá, aby i s našimi těly bylo následně naloženo správně,“ uvádí ministryně. Kolem zákona je však rušno i nadále. Proti je „pohřebnická lobby“, jak Šlechtová kritiky návrhu označuje.

VIDEO: Šlechtová se s komunisty hádala ve Sněmovně. Narušili projednávání pohřebnického zákona

Video  Šlechtová vzteky bez sebe kvůli komunistům: „To je fakt hnusný vůči lidem“  - Blesk - Jaroslav Šimáček

Video se připravuje ...

Šlechtová chce vymezit nové povinnosti pro provozovatele pohřebních služeb i pohřebišť, což řadě z nich nevoní. Že o prosazení novely stojí ministryně eminentně, dala najevo na výboru hned od počátku. Upozornila totiž, že o tom, že novela vznikne, rozhodla prý hned týden poté, co nastoupila do funkce.

Ani teď však Šlechtová další zcela hladký průběh projednávání zákona neočekává. „Úplně hladké to nebude. Viděli jsme, že pozměňovací návrhy měli dva komunističtí poslanci, nikdo jiný, což samozřejmě asi taky o něčem svědčí. U prvních pozměňovacích návrhů vidíme rukopis hrobníků, u další poslankyně rukopis pohřebních služeb,“ řekla ministryně Blesk.cz.

Je z toho prý částečně i znechucená. „Pro mě je to celkem překvapení, je to i takové celkem znechucení, protože my jsme se všemi jednali. Ale musíme si říct, že stejně jako ostatní zákony nevyhovují všem, tak zákon o pohřebnictví jasně zasahuje do stávajícího podnikání pohřebních aktérů. Oni se budou muset přizpůsobit. 15 let nemuseli, pro ně je to šok,“ dodala Šlechtová.

„Buzerace,“ obořil se poslanec ČSSD na Šlechtovou

Schůzi výboru vedla jeho předsedkyně Milana Halíková (ČSSD), která má k návrhu Šlechtové také výtky. A ani tentokrát se projednávání neobešlo bez emocí.

Komunistka Halíková omezila dobu vystoupení hostů výboru včetně ministryně na dvě, maximálně tři minuty a když Šlechtová určovala, kdo z jejího týmu bude odpovídat na dotazy poslanců, vyvolalo to ostrou reakci. „Paní ministryně jedná se členy výboru jako s nějakým póvlem. Já se tady nenechám buzerovat výkonnou mocí,“ rozčiloval se poslanec Petr Kořenek (ČSSD) a vyžádal si pauzu v jednání. „Exekutivní mocí,“ opravila ho Šlechtová, aby později bojovně dodala: „Evidentně je problém, že jsem sdělila: Já uděluji slovo.“ 

V bojovné náladě však svou novelu prosazovala dál a dočkala se kladného stanoviska výboru, který nakonec pohřebnický zákon z dílny Ministerstva pro místní rozvoj (MMR) doporučil projednat a schválit. Pro bylo 12 členů výboru, proti nikdo, dva se zdrželi.

„Super, fakt dobrý,“ radovala se Šlechtová, když předstoupila po jednání výboru před novináře. „Věcně se v tomto zákonu nemění vůbec nic a já jsem za to velmi ráda,“ pochvalovala si ministryně.

VIDEO: Šlechtová a její další výtky k počínání komunistů ve Sněmovně

Sankce části pohřebáků vadí

Také novináře Šlechtová upozornila, že zákon není „jen“ o papírových rakvích, ale že zavádí především kontroly ze strany státu. „Co se především zavádí jsou tzv. přestupky. Nám je naprosto jasné, že spolky v oblasti pohřebnictví přestupky v tomto zákoně nechtějí. Chápu obavy, ale pokud někdo podniká správně, řádně, čistě a důstojně se stará o zemřelé osoby, tak pro něj to nebude problém a nemusí se bát sankcí,“ tvrdí Šlechtová.

Že v sankcích vidí „pohřebáci“ problém, naznačil i „pohřební ombudsman“. „Zákon poprvé stanovuje smysluplný dohled nad pohřebními službami a sankce. Z povahy některých pohřebních služeb plyne, že nechtějí být kontrolovány a nechtějí platit sankce za porušování některých svých povinností,“ řekl Blesk.cz advokát z Unie pohřebních služeb Richard Štainc, podle kterého byly doposud sankce nicotné.

2 roky na zřízení místnosti na úpravu nebožtíků

Provozovatelům pohřebních služeb vzniknou nové povinnosti. Například zřídit speciální místnost pro kontrolu zesnulých - na pořízení místnosti pro úpravu těl však mají mít provozovatelé 2 roky, což je výsledkem kompromisu. „Až po těch dvou letech budou chodit kontroly,“ uvedla na výboru Šlechtová. 

„Je mnoho pohřebních služeb, které to již mají a já se divím těm, které to ještě nemají, protože upravují např. zemřelé osoby na chodbách, což je pro nás prostě nepřijatelné,“ doplnila Šlechtová a připomněla kauzu z Horažďovic. „Našlo se určité množství zesnulých osob, které ani nebyly uloženy v rakvi apod.“ podotkla Šlechtová, podle ní kontroly mají řešit právě tyto případy. 

„Kontroly nebudou zasahovat do probíhajícího pohřbu, to by si opravdu nikdo z nás nedovolil, to v žádném případě nechci,“ tvrdí Šlechtová. Chystá však i výčet toho, co se bude všechno kontrolovat a z jaké úrovně - zda kontrolou z ministerstva, kraje či obce.

Dojde ke zdražení pohřbů?

Zákon přitom řeší normální pohřby, kdy zesnulá osoba má příbuzného nebo někoho, kdo vypraví pohřeb, ale i tzv. sociální pohřby, tedy pohřby bezdomovců nebo osob, které nemají dědice, poznamenává Šlechtová. Stát proplácí obcím náklady na sociální pohřby, kterých je ročně zhruba 6,5 tisíce. Šlechtová to má za minoritní náklady.

„Zdražení, pokud nějaké bude, tak bude v rámci sociálních pohřbů, což proplatí stát. I proto, že stát chce, aby bylo důstojnější nakládání s našimi těly, tak pro nás je to opravdu minoritní částka. Zdražení u občanů ne,“ říká Šlechtová. 

Změna se týká i toho, že vypravitel pohřbu na faktuře, kterou od pohřební služby obdrží obdrží, má dostat konkrétně vypsáno, co si koupil, za co platí. A aby tam nebylo napsáno jen „pohřeb“, upozorňuje ministryně. 

Došlo však nakonec i na ony papírové, „papundeklové“ rakve. Ty by měly být nově minimálně pětivrstvé, zakázány tak budou ty nejlevnější. „Když si vezmete, že tam jsou jen dvě překližky, tak osoby v nich mohly opravdu propadávat. Zavádíme něco, co je pevné a není to o tolik dražší. A týká se to především těch sociálních pohřbů. Občanů by se nemělo dotknout žádné zdražení,“ podotýká Šlechtová.

Pohřebák: Pohřebnictví bude kvalitnější

„Lidé mít určitě vyšší náklady nebudou. Pokud by prošly některé návrhy, tak by to k prodražení vedlo, například omezení na čtyři rakve v autě. Pokud by pohřební služby musely převážet každé jednotlivé tělo nebo by bylo omezení na čtyři rakve, tak by to k prodražení vedlo. Ke zdražení by vedlo také úplné odstranění papírových rakví, my jsme se nakonec dohodli na těch pětivrstvých. Pro nejlevnější a nejekonomičtější varianty pohřbů je ta rakev vhodná,“ řekl Blesk.cz Jiří Haman, předseda Unie pohřebních služeb a provozovatel.

Oni sami prý dělají stovky pohřbů měsíčně. „Zákon určitě přináší větší jistotu občanům, že pohřebnictví bude plošně zkvalitněné. Už dnes jsou zde kvalitní pohřební služby, ale i ty nekvalitní. A zákon se nám snaží nastavit rámec nějaké kvalitativní úrovně, která bude vyžadována i kontrolami. Je to zákon hodný 21. století. Jsem rád, že zvítězil zdravý rozum nad lobby některých oborových organizací, které chtěly do zákona na poslední chvíli vtlačit některé myšlenky,“ řekl Blesk.cz Haman.

Tristní situace kolem tělíček mrtvých dětí

Jako negativum zákona uvedl Haman vyšší administrativní zátěž, což však prý není nic, kvůli čemu by musel zavřít firmu, nebo zdražovat. Samotné pohřbívání dle Hamana neprodraží ani zřízení speciální místnosti na úpravu nebožtíků. Jak má tahle místnost vypadat, to bylo v původním návrhu podle něj až příliš specifické.

„Zůstala tam střízlivá norma, jak by ta místnost měla vypadat. Něco takového si v téhle zemi dokáže dovolit opravdu každý, kdo má nějaké normální prostory, které jsou vhodné pro podnikání v pohřebnictví,“ řekl Haman, který je šéfem pohřební služby Pegas.

Je rád, že se do novely dostalo o pohřbívání mrtvě narozených dětí do 500 gramů. „Tahle problematika je určitě velice citlivá. Byl s tím obrovský problém, protože s plody do 500 gramů to bylo více méně ponecháno na benevolenci zdravotnického zařízení, jestli uvolní tělíčko k pohřbení a nebo ne. Velice často se stávalo, že to umožněno nebylo. Ani ne tak proto, že by zdravotnické zařízení řeklo: My vám to nedovolíme. Ale proto, že řeklo: Nemáme oporu v legislativě a jsme povinni umístit tělíčko do nemocniční spalovny, kde ho spálíme společně s anatomickým odpadem. Což, upřímně řečeno, považuji za zcela tristní,“ dodal Haman.

snehulak ( 9. února 2017 15:22 )

Už vymýšlíte zákony, abyste nahnali havranům peníze a jeden aby se bál umřít, když nemá aspoň 30tisíc na kontě. Proč by mi měla vadit papírová rakev? Proč by mne nemohli vysypat pod milovaný ořech na zahradě? Mně by se dokonce líbilo, kdyby mne na mé zahradě i spálili. Jenže na to je pomalu kriminál.

havran2 ( 9. února 2017 14:21 )

Konečně se tím bude vláda zabývat ! ! !

ivoadler ( 9. února 2017 14:13 )

Je to takový provozní zákon. Nic moc, ale důležitý. Při prvním projednávání Šlechtová projevila politickou neznalost. Komunistům nešlo o její zákon, ale o ten, co následoval a proti kterému byli.  

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa