Výstava fotografií s názvem „Vinohradké fragmenty“ se věnuje zaniklým nebo právě zanikajícím detailům vinohradských domů a bytů. Samotného autora ovlivnil vývoj situace v ČSSR během jeho dětství.

„V 50. letech minulého století docházelo k dělení měšťanských bytů pro dvě i více rodin. Tento brutální zásah do života tehdejších obyvatel měl – a dodnes má – negativní vliv jak na životní styl, tak na vnímání architektury. Samozřejmě ovlivnil i mé vnímání světa. I proto působí mé fotografie nostalgicky a zachycují také objekty, které dnes už neexistují,“ uvedl autor Alexandr Janovský.

Výstava fotografií z Vinohrad navodí nostalgické vzpomínky.
Autor: MČ Praha 2

Vernisáž je možné zdarma navštívit v prvním patře budovy úřadu Městské části Praha 2. Fotograf v oblasti Vinohrad vyrůstal, v jeho dětském věku ale musel s rodinou metropoli opustit. V dospělosti se vrátil.

Snažíme se tento prostor oživovat různými výstavami. V této souvislosti bych rád připomněl, že před rokem na tomto místě byla výstava kolektivních autorů s názvem „Dnešní tvář Vinohrad“. Nechť se vám nostalgické záběry detailů líbí,“ uvedl na slavnostním zahájení výstavy radní pro kulturu Jaroslav Šolc (OSB).

Podívejte se na fotografie ze zahájení výstavy:

Fotogalerie
8 fotografií