Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zaorálek: Česko je v zájmu hackerů. Sobotka volá po zesílení kyberbezpečnosti

Autor: ČTK, Mii - 
8. února 2017
16:10

Jednotlivá ministerstva získají silnou metodickou podporu od Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) a budou udržovat kontakt s jejich informatiky. Vláda se na tom shodla na středečním projednávání útoku hackerů na ministerstvo zahraničních věcí, oznámil předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD). Průnik hackerů do e-mailů ministerstva podle Sobotky i šéfa diplomacie Lubomíra Zaorálka (ČSSD) nelze bagatelizovat.

Sobotka uvedl, že NBÚ a ministerstva dostaly od vlády úkoly k posílení prevence a bezpečnosti. „Chceme, aby NBÚ poskytoval ministerstvům a úřadům silnou metodickou podporu a pomoc, aby NBÚ byl v intenzivním kontaktu s informatiky na ministerstvech,“ řekl Sobotka.

Premiér chce také rychle pracovat na tom, aby přes zákonodárce prošel vznik Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost, který by se měl vydělit z NBÚ. O tuto oblast se od začátku února stará dosavadní ředitel NBÚ Dušan Navrátil, jehož místo v čele instituce převzal Jiří Lang. Oba ve středu byli na jednání vlády přizváni, dorazil i ředitel Bezpečnostní informační služby Michal Koudelka.

Útok cizí země

Útok hackerů na ministerstvo zahraničí oznámil Zaorálek minulé úterý. Hackeři pronikli do e-mailových účtů některých zaměstnanců resortu včetně ministrovy schránky a účtů některých náměstků. Podle expertů musel čin spáchat jiný stát a připomínal útok na internetový sytém Demokratické strany v USA. Z tohoto útoku americké tajné služby obvinily Rusko. Ministerstvo zahraničí sledovalo aktivitu počítačových pirátů ve svém systému od začátku ledna.

Zaorálek ve středu řekl, že vyšetřování útoku se vede na všech možných frontách. „Šetří to zpravodajské služby, NBÚ, já jsem podal trestní oznámení na policii,“ řekl. V současnosti je podle něj těžké prognózovat, jestli se podaří získat dost důkazů. Chybou podle něj bylo, že resort v minulých letech v rámci propouštění zredukoval odbor informačních technologií, který je nyní složité znovu rozšířit.

Členství v NATO a EU láká

Ministr zahraničí také odmítl, že Česko by bylo pro hackery nezajímavou zemí. „Je to zbytečné sebepodceňování. Jsme státem, který nutně vyvolává pozornost, jsme členy Evropské unie, NATO. Celá řada informací, které se tady zpracovávají, zajímá kdekoho,“ uvedl Zaorálek. Aktuální útok byl podle něj závažný.

Prezident Miloš Zeman minulý týden řekl, že útok hackerů na ministerstvo zahraničí nepovažuje za nebezpečný. Česko podle něj jako malá až střední země není objektem extrémního zájmu velmocí.

krupan10 ( 9. února 2017 09:05 )

všichni hackeři světa touží po Zadolárkových debilních mailech

nezadat1 ( 8. února 2017 16:56 )

Jestli někdo je nebezpečný našemu státu,tak to jsou tito dva blbci.

pisalek ( 8. února 2017 16:31 )

Zaorálek je klaun. Co slovo, to perla.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa