Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Drsné vyvlastňování neprošlo: Šlechtová ztrhala návrh kolegy

Autor: Václav Lang - 
8. února 2017
14:28

Bezmála dvěma sty pozměňovacími návrhy se musel ve středu prokousat sněmovní výbor pro veřejnou správu při projednávání důležitého stavebního zákona. Velká část návrhů ale neprošla, případně je autoři v průběhu jednání stáhli. Například ten, který by umožňoval zahájit stavbu ještě před vyvlastněním pozemků.

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO) považuje stavební zákon za jeden z nejsložitějších. Projednávání mezi resorty zabralo prý dva roky a v připomínkovém řízení ministerstva zaslala 2,5 tisíce připomínek. Klíčové je podle ní zkrátit a zjednodušit stavební řízení a snížit byrokracii pro stavebníky.

Naproti tomu pozměňovací návrhy, kterých bylo na středečním jednání výboru 187, označila za nesystémové, které výstavbu nezrychlí a nezjednoduší. Většina z nich také neprošla nebo je předkladatelé stáhli.

Tak tomu bylo i v případě pozměňovacího návrhu Ladislava Oklešťka (ANO), který měl změnit proces vyvlastňování majetku v případě klíčových dopravních nebo energetických staveb. Návrh by umožňoval začít stavět i bez hotové dohody s majitelem pozemků nebo objektů.

V současnosti musí být vyvlastňovací dekret součástí stavebního povolení, což plánuje ministerstvo změnit tak, aby se paralelně mohla řešit jak žádost o stavební povolení, tak vyvlastňovací proces. „Ale pokud to vyvlastňování pojede po získání stavebního povolení, tak se nesmí kopnout do země. Stavba se může zahájit až poté, co se vyvlastní celý ten pozemek,“ upřesnila pro Blesk.cz Šlechtová.

Referendum kvůli stavbě mešit nebude

„Co navrhuje ten pozměňovací návrh, je, že v době, kdy se získá stavební povolení a paralelně pojede vyvlastňovací proces, tak stavební úřad bude moci dovolit, že se již bude kopat do země, s čímž nemůžeme souhlasit, protože existuje velké riziko, že se například postaví silnice, zkolauduje, ale nebudou vyvlastněné pozemky,“ dodala.

Na dotaz, proč si tyto nesrovnalosti s poslancem ANO nevyříkala, uvedla, že o takových pozměňovacích návrzích neměla ponětí. „Byli jsme informováni zhruba dva dny předem s tím, že jsme obratem napsali naši nesouhlasnou reakci, a pak jsme už nebyli osloveni k další diskusi,“ řekla.

Během středečního jednání výbor odmítl i návrh jiného poslance ANO, Karla Raise. Ten pro změnu navrhoval, aby byl v případě náboženských staveb nutný souhlas místních obyvatel v referendu. Týkalo by se to ale jen „sekt a nově zakládaných církví“, nikoli třeba křesťanských staveb, ale muslimských mešit.

„Návrh vychází z reálné situace v městě Brně, kdy v podstatě se staví modlitebny, aniž by byla možnost vyjádření státních orgánů,“ vysvětlil na jednání. Návrh jako celek doporučili poslanci s přijatými změnami přijmout. Stavební zákon ale ve středu projednávají ještě další výbory.

Samo ( 28. února 2017 21:19 )

Bolševik Okleštěk, který chtěl prosadit změnu zákona tak, že by stát začal stavět cokoliv na cizím pozemku, se podle Babiše osvědčil, ukázal mu, že má tah na branku, proto jej navrhl jako náhradníka za bývalého hejtmana Olomouckého kraje. Babiš se už teď chová jako Putin v Rusku, jmenuje gubernátorem toho koho chce.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa