Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Amazonský prales vydal tajemství: Stovky kruhů podobných Stonehenge

Autor: nka - 
7. února 2017
10:43

Stovky uměle zbudovaných příkopů a valů podobných kruhu z anglického Stonehenge odhalilo odlesňování amazonského pralesa. Útvary zřejmě lidem sloužily jako shromaždiště a obřadní místa. Ukázaly to záběry pořízené drony při přeletu nad územím západobrazilského státu Acre.

Útvary, které archeologové nazývají geoglyfy, pocházejí pravděpodobně z přelomu letopočtu. 

Význam čtyř stovek kruhových útvarů zatím vědcům zůstává nejasný. Připomínají ale v období neolitu vytvořené systémy kruhových příkopů a valů, které jsou známé například z anglického Stonehenge.

Stonehenge je sice o 2,5 tisíce let starší, zřejmě ale ve vývoji člověka představuje stejné období. „Je pravděpodobné, že amazonské geoglyfy se používaly k podobnému účelu jako neolitické kruhy, tedy jako veřejné shromaždiště a obřadní místo,“ upřesnila pro server The Telegraph Jennifer Watlingová, doktorandka z Muzea archeologie a etnografie v brazilském Sao Paulu.

Kruhy pravděpodobně netvořily hranice vesnicí, protože archeologové na místech nenalezli větší množství artefaktů. Předpokládají proto, že je lidé navštěvovali jen občas. „To, že tyto útvary ležely skryté pod pralesem celá staletí, naznačuje, že označení amazonského pralesa za ‚panenský ekosystém‘ není zrovna přesné,“ dodala Watlingová.

Stonhenge je komplex kamenů umístěných uprostřed kruhového příkopu, vytvořený asi tři tisíce let před naším letopočtem. Jeho výstavba trvala několik staletí. Nejdříve vznikl příkop a val, které obklopovaly kruhovou pláň. Teprve později lidé uvnitř kruhu vztyčili kamenné bloky.

Jako geoglyf odborníci označují motiv vytvořený na zemském povrchu. Známé geoglyfy najdeme například na peruánské planině Nazca, kde jsou stovky obrazců viditelné pouze z letadla.

Zobrazit celou diskusi