Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

ANO těžko shání kandidáty: Kvůli lex Babiš by se byznysmeni museli vzdát firem

Autor: deb - 
7. února 2017
10:39

Hnutí ANO se nedaří nalákat byznysmeny, aby kandidovali za ANO v podzimních volbách a stali se ministry. Kvůli zákonu o střetu zájmů by se museli podnikatelé vzdát svých firem, když by chtěli zasednout do vlády. Ostatní strany však prohlašují, že zákon o střetu zájmů by neměl hnutí komplikovat kandidátky. Na případ upozornil server iHNed.cz.

Nejen politické, ale i podnikatelské plány komplikuje Andreji Babišovi zákon o střetu zájmů. Prvně se zbavil převodem do svěřeneckých fondů svých firem i s Agrofertem. Kvůli zákonu lex Babiš odmítají úspěšní podnikatelé místa na kandidátkách i posty ministrů v podzimních sněmovních volbách. Museli by se vzdát svých podniků. Díky zákonu o střetu zájmů firmám členů vlády neumožňuje ucházet se o dotace nebo veřejné zakázky. Poslanci, senátoři a politici nesmí vlastnit některá média. Protlačily ho ostatní parlamentní strany hlavně kvůli podnikatelským aktivitám Babiše.

Řídit stát jako firmu, heslo, podle kterého se řídí Babišovo hnutí. Kandidáty hledá hlavně ve světě byznysu. „Děje se to po celé republice. Úspěšní podnikatelé, kteří vybudovali svou rodinnou firmu a fungují dvacet let, jsou postaveni před rozhodnutí společnost prodat a jít do politiky, anebo to odmítnout. To je odrazuje,“ řekl Jaroslav Faltýnek, první místopředseda ANO.

Kdo odmítl nabídku ANO?

Pavel Juříček, majitel výrobce autodílů Brano Group, potvrdil Hospodářským novinám, že od ANO dostal nabídku na křeslo ministra průmyslu. Avšak odmítl kvůli lex Babiš. Nechce svoji firmu obětovat kvůli politické kariéře. „Je to mé dítě, které nosím 25 let na hrudi,“ řekl novinám Juříček.

Jiří Hlavatý, majitel továrny Juta ve Dvoře, taktéž odmítl nabídku ANO. Stal se podnikatelem roku. Má vyznamenání od prezidenta Za zásluhy o stát v oblasti hospodářství. Hlavatý zdůraznil, že se nemůže vzdát celoživotního díla, aby své manažerské zkušenosti přenesl do ministerského úřadu. „To vše kvůli zákonu o střetu zájmů, který je podle mne osobním útokem na pana Babiše a jeho prosazení bude Pyrrhovým vítězstvím,“ dodal pro list Hlavatý.

„Úspěšný podnikatel chce dělat byznys dál. Teď má ale každý obavy, že by to musel nějak řešit. Navíc nejsou připraveni v krátkém čase někomu firmu předat,“ řekl předseda krajské organizace Josef Kott. Hnutí ANO potvrzuje složité shánění kandidátů i na Vysočině. Z deseti oslovených byznysmenů minimálně polovina odmítla s odvoláním na lex Babiš.

Majitel rodinného pekařství Jiří Bláha je v Libereckém kraji známou osobností. S hnutím nyní vyjednává, že by mohl být lídrem kandidátky. „Pokud by taková možnost přišla, zvažoval bych to a musel bych to probrat s rodinou. Snažím se už teď zapojovat děti, aby se do budoucna o firmu staraly,“ řekl Bláha. Podnikatelé, kteří uvažují nad převodem firmy na potomky, jsou zdární kandidáti, kteří by u ANO mohli uspět. Zákon o střetu zájmů dohromady s nabídkou politické kariéry by mohl jejich rozhodnutí urychlit.

Generální ředitel společnosti Koh-i-noor Hardtmuth Vlastislav Bříza se může ocitnout v podobné situaci. Jako kandidáta ho ANO neúspěšně lákalo na hejtmana. Obdobná nabídka by se mohla naskytnout i nyní. „V mém případě by to znamenalo rozhodnutí skončit ve firmě, předat ji synům a na závěr kariéry něco udělat pro společnost. Je strašně těžké společnost předat, tohle by to ulehčilo,“ podotkl Bříza.

Ostatní strany prohlašují, že sestavování kandidátek hnutí by lex Babiš neměl nijak komplikovat. Jan Birke, volební manažer sociálních demokratů, neslyšel, že by nabídku ČSSD někdo odmítl. Stejné zkušenosti mají i TOP 09 nebo lidovci. „Nesetkal jsem se s tím, že by s námi někdo nechtěl spolupracovat kvůli zákonu o střetu zájmů,“ reagoval pro HN Pavel Bělobrádek, předseda KDU-ČSL.

Vše o „lex Babiš“ čtěte ZDE >>>

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
e.44 ( 7. února 2017 23:53 )

Hovno jseš, tramping, to je fakt, že jseš blbej, to je tu taky známé, ale ani jedno z toho ti nedává právo nadávat mi nesmyslně do sluníčkářů, a to ani když vezmu v úvahu že ti pravda přivozuje záchvaty nepříčetnosti.

alenam ( 7. února 2017 17:07 )

Ále prd že kvůli lex Babiš. Debilní výmluva, co mu žerou jenom kobliháři. Babiš není podnikatel, je to šílenej mafián s kterym nechtěj mít normální podnikatelé nic společnýho. Kór po tom, co už převed. Oni jasně viděj ty lži a podvody kterými manipule s lidma. Oni vědí, že srovnání tržeb za prosinec 2015 a 2016 je lež vycucaná z prstu, jelikož pro údaje za samostatný prosinec 2015 neexistují žádné oficiální podklady, a že takhle lže ve všem a vyrábí si tak své zdánlivé "úspěchy", všechno jen lži a manipulace Třeba přebytek za rok 2016, způsobem jakým ho vyrobil on (fatálně oproti původnímu rozpočtu omezil investice do školství, zdravotnictví, kultury a údržby historických památek, ...) by ho dokázal vyrobit každý, ale ty následky do budoucna ... Do ANO by se zkrátka žádní podnikatelé nehrnuli ani kdyby nebyl lex Babiš, jelikož s Babišem nechtějí mít nic společného.

zadnice ( 7. února 2017 16:29 )

A o to Sobotkovi, Kalouskovi, Fialovi a Stanjurovi opravdu šlo!!!

e.44 ( 7. února 2017 14:38 )

Ono je to trošku jinak. Skutečné důvody jsou dva. Zaprvé ne mnoho byznysmenů trpí potřebou se cpát do politiky. Jedou rovně a nepotřebují si z postů přihrabávat pod sebe a nepotřebují z pozice politického postu zamazávat svoje průssery. Zadruhé ti co tu potřebu mají, by nesnesli podřídit se Babišovi, jelikož ten po všech ve své firmě ANO vyžaduje podřízenost a poslušnost a ty co by chtěli samostatně myslet a konat sám likviduje. Lex Babiš je jen ubohá zástěrka toho, že s ním už prakticky nikdo nechce dělat, jelikož lex Babiš je jen trapná opičárna, která se dá lehce obejít, jak sám Babiš předvedl.

gabreta ( 7. února 2017 11:51 )

"Neslyšeli, že by nabídku ČSSD někdo odmítl. Stejně takové mají zkušenosti i TOP 09 nebo lidovci. No jasně. Veškerá kampaň se vede proti Babišovi a ANO. A právě jí vedou zástupci jmenovaných stran+ODS! Ti převádějí podniky hned. A že jich bylo!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa