Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zaorálek řekne vládě víc o hackerském útoku na jeho úřad, nabídne i doporučení

Autor: ČTK, Mii - 
6. února 2017
14:59

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) seznámí ostatní členy vlády s dosavadními poznatky z vyšetřování hackerského útoku na jeho resort ve středu. Podle šéfa diplomacie při útoku neunikly žádné tajné informace, i když obsah ukradených materiálů není možné určit. Kromě shrnutí dosavadních zjištění by měla zpráva obsahovat i dílčí doporučení pro státní instituce.

Útok hackerů na ministerstvo zahraničí oznámil Zaorálek minulé úterý. Útočníci pronikli do e-mailových účtů některých zaměstnanců resortu včetně ministrovy schránky a účtů některých náměstků. Podle expertů musel čin spáchat jiný stát a připomínal útok na internetový sytém Demokratické strany v USA. Z tohoto útoku americké tajné služby obvinily Rusko. Ministerstvo zahraničí sledovalo aktivitu počítačových pirátů ve svém systému od začátku ledna.

Web Info.cz uvedl, že útok trval víc než rok. „Do vnitřní sítě se (hackeři) dostat nemohli, protože ta je fyzicky oddělená od vnějších mailů, na kterých probíhá třeba komunikace s jinými institucemi. Takže z toho, že se dostali do mailů pracovníků na té vnější úrovni, neplyne žádný závěr, že by mohli proniknout do těch vnitřních,“ řekl v pondělí novinářům v Bruselu Zaorálek.

Jednání vlády se zúčastní nový ředitel Národního bezpečnostního úřadu Jiří Lang, jeho předchůdce Dušan Navrátil, který se minulý týden stal vládním zmocněncem pro kybernetickou bezpečnost, i zástupci rozvědek. Zprávu zřejmě proberou v režimu důvěrné. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) minulý týden řekl, že očekává zevrubnou zprávu, protože věc je závažná. Byl to masivní útok, musíme tomu věnovat pozornost, uvedl.

Chovanec chce věc více prošetřit

Pachatel s útoky přestal poté, co se o nich dozvěděla veřejnost, uvedl Zaorálek. Expertům to podle něj možná zabránilo zjistit bližší informace. Únik informací o hackerském útoku kritizoval i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který trvá na jeho důkladném vyšetření. Je podle něj klíčové zjistit, kdo měl motivaci věc prozradit dřív, než bude kvalifikovaně vyšetřena.

Web Info.cz minulý týden s odvoláním na zprávu Národního centra pro kybernetickou bezpečnost uvedl, že během zhruba rok trvajícího útoku se podařilo útočníkům získat více než 7 000 dokumentů. Web Neovlivní.cz napsal, že IP adresy, z nichž hackeři stahovali, směřují do Ruska, Británie, Německa i ČR. Zaorálek řekl, že informace v médiích mohou být falešné.

joudajoudovy ( 7. února 2017 10:42 )

jasne, oralek popise utok zoro mstitele, aby se nasel duvod k omezeni internetu a to jeste pred volebnim klanim. pak nam tradicni politicke strany, neb dle jejich prohlaseni, ze oni maji pravo vladnout neb jsou tradicni, budou rozsirovat sve lzi a demagogie.

sensadrak ( 6. února 2017 15:10 )

Zaorálek řekne a nabídne vládě leda velký ho.vno, jako obvykle.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa