Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Britská armáda je zděšená z „pekelně hlučných“ strojů. Rusové je slyší na 160 km

Autor: nka - 
6. února 2017
11:07

Spolu s přiostřováním mezinárodněpolitické situace začínají Britové bít na poplach. Ukazuje se totiž, že britská armáda kvůli škrtům a nevhodným nákupům v posledních letech začíná být co do vybavení odkázána na „existenční minimum“. Nejnověji se zjistilo, že elitní britské torpédoborce vydávají takový hluk, že je ruské ponorky slyší i 160 kilometrů daleko.

Jak serveru The Telegraph popsal bývalý vysoký důstojník britského ministerstva obrany Chris Parry, raketové torpédoborce třídy Daring, za které britské námořnictvo zaplatilo po miliardě liber (31 mld. Kč), jsou „pekelně hlučné“ a „pod vodou chrastí jak bedna s nářadím“.

„Mezi kovové poklopy a šrouby jsme museli vkládat dřevěné klíny, aby se tak netřásly a rámus byl menší,“ popsal Parry zkušenost ze služby na jednom ze šestice elitních plavidel, které armáda začala využívat v letech 2009-2013.

V horkém podnebí kolabují motory

Ministerstvo obrany přitom už počátkem roku problémy se spolehlivostí torpédoborců přiznalo a připustilo, že zvažuje jejich rekonstrukci. Lodě jsou totiž navrženy tak, aby mohly působit v chladných vodách severního Atlantiku. V teplejším podnebí se jim ale přehřívají a kolabují turbíny.

A nejde o jediný problém britské armády. V roce 2014 britské ministerstvo obrany zakoupilo za 3,5 miliardy liber (110 mld. Kč) na míru vyrobené tanky Ajax. Jak se ale později ukázalo, tanky není možné naložit do transportních letounů, aniž by byly rozebrány.

Dalších 1,2 miliardy liber (38 mld. Kč) padlo na bezpilotní letadla Watchkeeper, která ale kvůli technickým potížím zatím nemohla být nasazena v boji. Drony, schopné pořizovat snímky ve vysokém rozlišení z výšky pět tisíc metrů, armáda objednala v roce 2005.

Podívejte se, jakou vojenskou technikou se pyšnilo Rusko na přehlídce:

santikxauz ( 6. února 2017 11:58 )

To bude určitě hoax,nevěřím,že by se tím rusové chlubili. Ale by je nechtěji,tak by se mohli využít na přepavu migrantů z Evropy do Afriky.

Zobrazit celou diskusi