Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Merkelová mírní uprchlické vášně. Vládnout chce znovu s bavorským premiérem

Autor: ČTK - 
5. února 2017
21:20

Strany německé vládní konzervativní unie CDU/CSU mají mnohem více společného, než toho rozdílného, je přesvědčená kancléřka a předsedkyně CDU Angela Merkelová. Cílem sesterských stran by měl být zisk více než 40 procent hlasů v zářijových parlamentních volbách, míní zase šéf CSU Horst Seehofer. Oba to v neděli řekli v Mnichově před takzvanou usmiřovací schůzkou obou stran.

Přestože dvojice stran, které jsou dlouhodobě nejsilnější politickou silou na německé scéně, se shodne v názoru na velkou většinu politických otázek, její vztah už dlouhé měsíce výrazně narušuje spor o migrační politiku, zejména o omezení počtu přijímaných uprchlíků.

Neodstraní ho ani aktuální setkání špiček CDU a CSU, které bude trvat do pondělí. Bavorská Křesťanskosociální unie tak půjde do voleb s požadavkem stanovení horní hranice pro přijímání běženců na 200 tisíc ročně, Křesťanskodemokratická unie kancléřky Merkelové si limit nepřeje.

I přesto je dlouholetá šéfka německé vlády přesvědčená, že se obě strany na mnichovské schůzce dohodnou na obrysech volebního programu. „Jsem si zcela jistá, že my tady - CDU a CSU společně - položíme základy volebního programu,“ řekla Merkelová podle německých médií před začátkem schůzky.

Německá kancléřka Angela Merkelová před schůzkou její CDU se sesterskou CSU. Rozdělují je postoje k migraci, potřebují se ale sjednotit proti sociální demokracii. Německá kancléřka Angela Merkelová před schůzkou její CDU se sesterskou CSU. Rozdělují je postoje k migraci, potřebují se ale sjednotit proti sociální demokracii. | Reuters

Vedle náčrtu společného programu, jehož finální verze bude představena v létě, má být druhým ukazatelem usmíření obou stran nominace Merkelové na kancléřku. CDU ji na tento post nominovala už loni, vedení CSU, které Merkelovou opakovaně a tvrdě kritizovalo za její migrační politiku, tak učinilo teprve nedávno. Formální hlasování vedení obou stran se uskuteční v pondělí.

Jedním z důvodů, proč se v Mnichově obě strany chtějí prezentovat co nejjednotněji, je podle pozorovatelů i náhlý vzestup sociální demokracie. Ještě před pár týdny sesterské strany v průzkumech veřejného mínění nad druhou nejsilnější sociální demokracií vedly zhruba o 11 až 16 procentních bodů. Po nominaci bývalého šéfa Evropského parlamentu Martina Schulze na kancléře za SPD je ale už dělí jen čtyři až šest bodů.

Navenek zatím politici konzervativní unie žádné obavy z možné konkurence nedávají. Seehofer připustil, že se unie dívá i na konkurenci, ale není to podle něj nic, co by ji jakkoli znepokojovalo. Zároveň však Seehofer i Merkelová vycházejí z toho, že je před zářijovými volbami čeká dosud nejtěžší volební kampaň.

sofia1 ( 12. února 2017 20:10 )

tady snad pisi sami dusevnwe poskozeni a zaostali.....skoda... je to snad narodnostmi prumer!??

krupan10 ( 6. února 2017 06:39 )

tak to dopadá, když jdou do politiky bezdětní zmetci, nemají žádnou zodpovědnost..............Jucker, Merkelová, Havel

fotrpjotr ( 6. února 2017 03:16 )

Německo oplotit a ať si tam vládne kdo chce.

ZoufalecTop09 ( 5. února 2017 23:53 )

Merkelovou je moje matka. Kalousek.

hejhej ( 5. února 2017 22:02 )

Na ksicht Merkelové se nedá dívat. Charakter žádný, zasviní Evropu násilníckými muslimy , na rukou má krev nevinných lidí a ještě chce ta zrůda dále pokračovat. Už měla být dávno v kriminále.

Zobrazit celou diskusi