Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na co nejspíš zemřete? Tyhle nemoci zabíjí Čechy nejčastěji, říká statistika

  • Autor: bud - 
    6. 2. 2017
    07:00

    Lidé v Česku nejčastěji umírají na nemoci oběhové soustavy. Například problémy se srdcem každý rok zabijí asi 20 tisíc lidí, z toho o něco více žen. Velkým zabijákem je také rakovina, která má na svědomí čtvrtinu všech úmrtí a nejčastěji postihuje plíce. Tisíce lidí ročně umírají také na problémy s dýcháním. Vyloženě na stáří zemřelo předloni „jen“ 58 lidí, vyplývá to ze statistické zdravotnické ročenky. Blesk.cz přináší velký přehled nejzávažnějších a nejrozšířenějších onemocnění.

  • 1.Problémy oběhové soustavy

    Suverénně nejvíce lidí zabijí nemoci související s oběhovou soustavou, kam patří hlavně problémy se srdcem, cévami nebo žílami. Celkem šlo o bezmála 51 tisíc lidí, což je více než 40 procent všech úmrtí. Například infarkt myokardu zabil 4856 lidí, selhání srdce zabilo 3800 lidí a infarkt mozku nebo krvácení do něj ukončily přes pět tisíc životů. Přes 20 tisíc lidí umřelo na dlouhodobější onemocnění srdce. Ženy na tyto problémy umírají častěji, celkem jich v roce 2015 bylo 27 500, mužů pak 23 400.

    Infarkt zabíjí tisíce Čechů Infarkt zabíjí tisíce Čechů | Shutterstock.com

  • 2.Rakovina

    Nejrůznější rakovinné útvary zabily za rok 2015, za který jsou zatím poslední souhrnná data, více než 27 tisíc lidí. Z toho 15 tisíc mužů a 12 tisíc žen. Obecně nejvíce lidé umírali na rakovinu plic, dále pak slinivky břišní a tlustého střeva. Už žen pak často zabíjela rakovina prsu a u mužů pak třeba rakoviny žaludku.

     

    Z čísel je možné vysledovat, že zatímco nádorů tlustého střeva nebo prsu v posledních 10 letech mírně klesá, v případě slinivky zase počet roste.

    Mnohonásobně zvětšená rakovinová buňka. Mnohonásobně zvětšená rakovinová buňka. | archiv Blesku

  • 3.Potíže s dýcháním a trávením

    V roce 2015 lidí více než v předchozích letech umírali na nemoci dýchací soustavy, celkem šlo o 7478 lidí. Nejvíce lidí umřelo na chronické problémy s dýcháním (přes 3000 lidí), následoval zápal plic (2300).

     

    Tisíce lidí umíraly rovněž na problémy s trávicí soustavou. Celkem 1381 lidí zemřelo na onemocnění jater kvůli alkoholu, bezmála na 500 lidí pak na fibrózu a cirhózu jater. V menší míře potom zabíjely vředy nebo třeba zánět slinivky břišní.

    Dýchací problémy trápí řadu Čechů Dýchací problémy trápí řadu Čechů | Profimedia

  • 4.Alzheimer, Parkinson a další

    Alzheimerova a Parkinsonova nemoc nebo třeba roztroušena skleróza a demence měly na svědomí řádově „jen“ tisíce lidí. Je to způsobeno i tím, že příčina úmrtí se určuje podle přímého vlivu, takže přestože je nemocných s těmito v Česku mnohem více, nejčastěji tyto lidi zabije něco jiného. Zajímavé ovšem je, že několik desítek lidí zemřelo na duševní onemocnění. Třeba kvůli depresi zemřel jeden člověk.

    Infarktem sexuální život nekončí... Infarktem sexuální život nekončí... | profimedia.cz

  • 5.Další nemoci

    V seznamu příčin úmrtí je více než 800 položek nemocí, které se evidují. U řady z nich je nula, u některých pak jednotky lidí. Z těch významnějších „zabijáků“ lze zmínit třeba Downův syndrom, který zavil 32 lidí, kachexii (sešlost) s 36 oběťmi a selhání ledvin (403 lidí). Dva lidé zemřeli na syfilis, 32 na žloutenku a něco přes 200 lidí se otrávilo alkoholem nebo zemřelo v deliriu.

    Nemoci, které v Česku zabíjejí Nemoci, které v Česku zabíjejí | Shutterstock

  • 6.Těhotenství a porod

    Na komplikace v těhotenství, při porodu nebo krátce po něm zemřely v roce 2015 dvě ženy, za posledních 10 let dokonce 40 žen. Evidují se také úmrtí děti při porodu nebo krátce po něm. Celkem takto zemřelo 151 dětí.

     

    Samostatnou kategorií ve statistikách úmrtí je syndrom náhlé smrti dítěte (SIDS). Jde o zcela nečekanou smrt dítěte, které postihuje kojence nejčastěji do věku šesti měsíců. K úmrtí nejčastěji dochází v noci ve spánku nebo při položení dítěte na břicho. Postihuje jedno dítě z přibližně jednoho až dvou tisíc, za posledních 10 let takto v Česku zemřelo 151 dětí. V roce 2015 to bylo 19 dětí.

    Některé děti umřou po porodu Některé děti umřou po porodu | Shutterstock

  • 7.Počet zemřelých

    Statistický přehled příčin úmrtí každý rok vydává Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR. Sleduje všechny příčiny, včetně nehod nebo násilných smrtí, nejvíce lidí však umírá na některé z onemocnění. Nejaktuálnější čísla jsou za rok 2015 a ukazují, že za tento rok v Česku zemřelo 111 tisíc lidí, z toho na nemoci přes 100 tisíc.

     

    Celkem 1337 lidí v Česku loni zemřelo a nebyla u nich jasně určena příčina nebo důvod. Mezi nimi bylo i sedm dětí do 15 let.

    Nemoci, které v Česku zabíjejí Nemoci, které v Česku zabíjejí | čtk

londynskypes ( 7. února 2017 12:59 )

agfor v Cr urcite

agfor ( 6. února 2017 18:01 )

Všichni umřeme na blbost našich hloupých politiků.

zednik ( 6. února 2017 10:34 )

Počítám s tím, že jednou nejspíš umře každý. Při plném zdraví a síle jedině snad tak, že ho někdo zavraždí nebo padne ve válce.

stařec ( 6. února 2017 09:32 )

A co úrazy ?!?!,určitě jsou v popředí.

deratizater ( 6. února 2017 09:05 )

Život je jen cesta k smrti.Kdyby jsme se chtěli stát nesmrtelnými kak vybydlíme planetu do 20let

Zobrazit celou diskusi