„Žádám krajské zastupitelství, aby stíhalo bratry Stojkovi za křivé obvinění Tibora. Ta kauza se musí znovu otevřít. Není možné, aby tito kriminálníci, co kradou a fetují, takhle mohli nespravedlivě obvinit mého bratra,“ uvedl Lučanský, který jako předseda Asociace společenství Romů ČR dlouhodobě bojuje proti drogám.

Na bratra Tibora bude vzpomínat výhradně jako na slušného člověka. „Nikdy neseděl ve vězení, byl to slušný člověk, podnikatel, který se staral o šest dětí a svého otce žijícího v Partizánském. Křivým obviněním ho úplně zničili psychicky,“ vysvětlil.

Podle Lučanského se bratři Stojkové, kteří více než polovinu života strávili buď ve vězení, či vazbě, chtěli po Tiborovi peníze. „Nejdřív ho napadli a pak ho ještě vydírali tím, že když jim nezaplatí 40 tisíc korun, tak ho zažalují k soudu. Nechtěl, aby se jeho jméno tahalo po soudech, tak jim to dokonce i zaplatil. Takhle to ale přece nejde,“ je přesvědčen předseda Asociace společenství Romů ČR.

Fotogalerie
15 fotografií

Lučanský se zároveň vrátil k úmrtí svého bratra. „Bratr měl zápal plic, se kterým se léčil. Na něj ale nezemřel. V neděli jel s rodinou do Vaňkovky, kde odpadl při občerstvování. Trvalo 15 minut, než tam přijela záchranka. Jak je možné, že v centru Brna jim to tak dlouho trvá?,“ ptá se Lučanský.

Operace bratra už nezachránila
Výhradu má i k péči o bratra v nemocnici. „Zjistili mu vysoký tlak, vůbec mu ale nezrentgenovali hlavu. Že měl mozkovou mrtvici zjistili proto až o mnoho hodin později. Řekli nám, že má krvácivý otok mozku. Operace pak trvala 4,5 hodiny, ale už byla pozdě,“ upozornil Lučanský.