Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Za „šaškárnu a Palermo“ chtějí poslanci omluvu. Na Babiše jim ale chybí páky

Autor: Jakub Veinlich - 
5. února 2017
06:40

„Je to šaškárna, vyhrálo Palermo.“ Právě za taková slova se má podle usnesení Poslanecké sněmovny vicepremiér Andrej Babiš (ANO) omluvit. Nesmířil se se závěry vyšetřovací komise k reorganizaci policie, která tvrdí, že za celou akcí nestál žádný politický tlak ani snaha zamést pod koberec citlivé kauzy. Poslance ale reakce ministra financí nadzvedla ze židlí a teď chtějí omluvu. Jenže ji nejspíš neuslyší. Babiš „sorry jako“ neřekne a i přes usnesení Sněmovny ho z něj nikdo jinak nevymůže. 

„Poslanecká sněmovna vyzývá ministra financí Andreje Babiše, aby se omluvil za svoje výroky na adresu vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.“ Tak zní usnesení, které navrhl ke chválení předseda dolní komory Parlamentu Jan Hamáček (ČSSD). Proti hlasovali jen přítomní poslanci ANO a Jiří Štětina z Úsvitu.

Výzvou k omluvě to vše ale nejspíš skončí. Ústavní právník Jan Wintr Blesk.cz řekl, že je to jen formální odsouzení toho, jakým způsobem se člen vlády a poslanec vyjadřuje.

„Není to vymahatelné. Je to politické usnesení Poslanecké sněmovny, které ona vydat může, ale nevzniká tím povinnost ministra se omlouvat,“ říká odborník.

A omlouvat se Andrej Babiš prý nehodlá. Usnesení – neusnesení. Komise podle něj vedla jen zpolitizované vyšetřování jeho osoby.

Podívejte se na záběry z prvního jednání vyšetřovací komise k vyšetřování reorganizace policie: 

Video  První jednání sněmovní vyšetřovací komise k reorganizaci policie a komentář jejího předsedy Pavla Blažka (ODS)  - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

 „A proč se mám omlouvat, za co? Já nechápu, proč se mám omlouvat. Celá ta vyšetřovací komise je šaškárna, na tom si trvám. Dělá z lidí blázny a ty dvě trafiční a nejvíc zkorumpované strany ČSSD a ODS a symbol korupce Kalousek se spojili a dělají z lidí hlupáky,“ řekl k výzvě redakci Blesk.cz Babiš.

To, že zůstane usnesení Poslanecké sněmovny nevyslyšené, tuší také předsedkyně Mandátového a imunitního výboru Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Chování Babiše podle ní ukáže jen na morální smýšlení vicepremiéra české vlády.

„Sněmovna vyzvala místopředsedu vlády k omluvě. Podle mě je to morální závazek, věcí politické kultury, zda tak učiní, nebo neučiní,“ řekla k neochotě Babiše se omluvit .

Další stížnost?

Jedna možnost tu ale přece jen je. Kdyby se některý z poslanců nebo poslankyň cítil tak poškozený slovy Andreje Babiše, která pronesl na půdě Poslanecké sněmovny, může se obrátit na Mandátový a imunitní výbor se stížností. Babiš je totiž také poslanec. „Pokud poslanec urazí jiné poslance, může s ním být zahájeno disciplinární řízení před Mandátovým a imunitním výborem z něčího podnětu,“ parafrázoval jednací řád Sněmovny ústavní právník Jan Wintr.

Takovou situaci připouští i předsedkyně výboru Miroslava Němcová. Výbor by se takovou stížností musel zabývat – jenže podle Němcové by to bylo k ničemu. Je přesvědčená, že i dalšímu trestu by se Babiš vysmál. „Můžeme mu dát nějakou pokutu ve výši měsíčního platu, ale tomu on se vysměje, protože rozdává pěti tisícovky na potkání během kampaně. Takže mně by to připadalo zbytečné to táhnout ještě dál,“ dodala Němcová svůj osobní názor.

 

rancer ( 20. února 2017 10:12 )

A to se omlouvat za to, že měl pravdu?

boxer ( 5. února 2017 12:16 )

carmin... ještě jsi vynechal největší hnůj a zlo a zloděje ČSSD !!!!

boxer ( 5. února 2017 12:04 )

Šabatka je obyčejná KHUNDA která jde proti vlastním lidem .Taková čub.ka musí být odejita. Pokračuje v tom samém hnoji ,jako ten její pablb UHL !!!

gabreta ( 5. února 2017 11:19 )

Jo, jo. Za pravdu i Husa upálili, teď dostává dunaj Babiš, když nahlas veřejně řekne, co si myslí většina národa! A řekl bych, že to ještě řekl velmi kulantně!!

anna1234 ( 5. února 2017 11:11 )

.. nevím jak jsi přišla, že píšu jenom o Babišovi, píšu, že jsou všichni stejní. Nějaká omluva od Babiše je mi ukradená, to jsou jenom takové "hrátky mezi kluky". Ono počtení o tom, jak Andrej k Agrofertu přišel je taky zajímavé.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa